Gemensam sak. David Wall från föreningen Föräldravandring på Östermalm och stadsdelsnämndens ordförande Andrea Ström (M). Foto: Sigrid Malmgren

Nytt samarbete för en tryggare stadsdel

I samband med att Bobergsskolan öppnar inleds ett nytt trygghetsarbete i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen. Stadsdelsnämnden ska tillsammans med Föräldravandrarna Östermalm ta tillvara på de boendes engagemang.

  • Publicerad 09:47, 20 jun 2019

Vid stadsdelsnämndens möte förra veckan klubbades ett förslag som innebär ett helt nytt projektsamarbete med föreningen Föräldravandring Östermalm. Syftet är att starta vandringar, som sedan tidigare finns på andra håll på Östermalm, även i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen.

Läs även "De håller koll på Östermalms ungdomar"

Stadsdelsnämndens ordförande Andrea Ström (M) är initiativtagare.

– Jag har upplevt att det finns ett stort engagemang för trygghetsfrågor i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden och kontaktade föreningen Föräldravandring på Östermalm för att se om det fanns ett intresse för att samarbeta.

Stort engagemang i området

I augusti öppnar Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden, vilket innebär att fler unga kommer röra sig i området. Några månader senare, i november, öppnar även det planerade genomgångsboendet för nyanlända i Dianagårdens lokaler i Hjorthagen.

– Många har anmält sig som volontärer och då kan det här vara ett sätt att tillvarata det intresset. Dianagården har aktualiserat trygghetsfrågor och visat att det finns ett stort engagemang i området, förklarar hon.

Läs även "Nytt besked om Dianagården"

David Wall från Föräldraföreningen Östermalm tvekade inte när Andrea hörde av sig med förslaget. Enligt honom har de längre planerat att utvidga sitt vandringsområde. Samtidigt vet han av tidigare erfarenhet att det inte alltid är så lätt att få med sig folk.

– Det är alltid en utmaning, men å andra sidan är det här ett nytt område med en ny skola vilket jag tror gör att fler vill engagera sig. Vi hoppas även att det här blir ett sätt att binda samman Hjorthagen med Norra Djurgårdsstaden. Föräldravandringen är ett sätt att ses och utbyta erfarenheter och kunskap. Människor lär känna varandra, säger han och får medhåll av Andrea Ström som har stora visioner med förslaget.

– Vi vill på det här viset föra samman Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen och samtidigt skapa en levande stadsdel.

Läs även "Snart öppnar Stockholms nya kulturcentrum"

Föräldravandring

Till hösten öppnar Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden. I samband med det vill stadsdelsnämnden pröva möjligheten att engagera fler föräldrar och boende lokalt.

Föräldravandrarna kommer även bidra i det integrationsarbete som stadsdelen bedriver kommande år med anledning av boendet för nyanlända som öppnar på Dianagården.

För att lära känna området och öva svenska kommer nyanlända personer att kunna gå med. Även närboende utan barn är välkomna att trygghetsvandra.

Den som vill vara med på vandringarna mejlar ostermalm@stockholm.se.

Visa merVisa mindre