Jose Monteiro, samordnare på Farstalyftet och Glara Sam från aktivitetshuset Tuben vill se mer resurser och bredare samverkan för att minska kriminaliteten bland unga i Farsta.. Foto: Sacharias Källdén

Nytt samarbete ska fånga upp unga i Farsta

Farsta centrum har blivit stökigare. Eller? Aktivitetshuset Tuben och nya projektet Farstalyftet har nu inlett ett samarbete och ser ljust på framtiden. Även om utmaningarna är tuffa.

  • Publicerad 11:49, 1 nov 2018

Jose Monteiro har ett digert CV. Han var i många år elitfotbollsspelare i Hammarby IF, och har tidigare arbetat med sociala insatsgruppen i Farsta. Framförallt så är han uppväxt i Farsta.

Sedan i våras är han samordnare för Farstalyftet, stadsdelens nya projekt där olika aktörer enligt programbeskrivningen ska arbeta "förebyggande mot utanförskap och normbrytande beteende". Han sitter i ungdomarnas lokaler i aktivitetshuset Tuben denna råkalla oktoberdag och beskriver sig som en spindel i nätet mellan de olika aktörerna.

– När jag var ung fanns det en gymnasieskola här, dit det kom elever från hela staden. Idag är det lätt att bli isolerad här ute. Det finns de som är i riskzonen att bli kriminella, som är 16-18 år och varken går i skolan eller arbetar. Vår uppgift är att ta reda på vad ungdomarna vill göra, och sedan underblåsa deras initiativförmåga och få dem att tro på sig själva. Det kanske inte är lätt, men det finns vägar till arbete eller studier, förklarar han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I förra veckan uttalade sig föreningen Ung & stolt i Farsta i tidningen om att de "känner sig jävligt ledsna" över att stadsdelen tagit in stiftelsen På rätt väg för att vara med och driva Farstalyftet och nattvandra.

– Vi ser det som fler vuxna som syns på gatorna, och det är bra att Ung & stolt finns också. Samtidigt var det dags att för något nytt och På rätt väg har väldigt stor kunskap om uppsökande verksamhet, som det här handlar om, säger Jose Monteiro och lägger till att På rätt väg fick sin lokal i Farsta strand så sent som i förra veckan.

– Det handlar om att sluta titta i stuprör och verkligen samverka. Det kan lätt bli ett tomt ord annars, säger han.

Vill ta unga bort från kriminalitet – vänds ryggen

Glara Sam, är samordnare på aktivitetshuset Tuben, en verksamhet för ungdomar 15-19 år, sedan tre år tillbaka. Hon berättar att det tog ett tag att bli respekterad hos ungdomarna när man inte är uppväxt i Farsta.

Hon fick jobba hårt, men till slut gick det och idag har hon en bra relation till ungdomarna. I veckan ska de "nya" nattvandrarna i På rätt väg – som nu står inför samma utmaning – spela paintball med ungdomarna och förhoppningsvis knyta nya band.

– Ungdomarna ger mig gråa hår men samtidigt är det ett fantastiskt jobb. De relationer man bygger upp och vad de betyder tror jag inte man kan förstå utifrån om man inte är inne i verksamheten. Det är därför folk utifrån pratar om att fritidsgårdar inte löser någonting, men det gör de, säger Glara Sam.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Glara och Jose hörs nästan dagligen och bollar tankar. Samverkan i praktiken. Farstalyftet är ett projekt som fortfarande är i startgroparna, och det finns stora utmaningar. Och de är överens om en sak: Farsta har inte blivit "värre" sedan dödsskjutningen i september. Men risken finns att det blir värre. Glara Sam är orolig för var ungdomarna tar vägen när de lämnar lokalen.

– Vi saknar ett nät för de mellan 15 och 18 år, som fångar upp dem kvällstid efter att de lämnat Tuben. Vår personal kan inte gå ut på gatorna och söka upp, de måste finnas här. Jag besökte stadsdelsnämndens senaste möte för att förklara det här för politikerna, att vi behöver en större budget för att kunna jobba bredare, säger hon.

Här är brandmännen som ska vägleda Farstas unga

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30

Polisen tar hjälp av hundägare i Söderort

Nyheter Nytt projekt Polisen drar igång en ny satsning i Söderort och utbildar hundägare i att bli bättre på att nosa upp brott under sina många promenader.lördag 17/11 8:30