Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) välkomnar projektet Nya rum. Foto: Albin Tingstedt

Nytt samarbete ska ge fler boende åt ensamkommande

Åtta organisationer går samman för att ge fler boenden åt ensamkommande i Stockholm.

  • Publicerad 16:54, 21 feb 2019

Just nu pågår ett projekt för att stödja ensamkommande ungdomar att hitta ett boende. Projektet drivs av Ny Gemenskap i samverkan med Röda Korset, Sociala Missionen, Svenska Kyrkan, NBV, Rädda Barnen, Equmeniakyrkan och Hela Människan i Stockholms län.

– Styrkan med projektet är samverkan, varje organisation går in med det de är bäst på. För ungdomarna innebär det att de kan få stöttning från olika organisationer på olika platser med olika kompetenser, säger Sophia Lagersten, verksamhetsutvecklare, ensamkommande  barn och unga i utsatthet på Röda Korset.

Projektet, Nya rum, och har pågått i två och en halv vecka och man har redan fångat upp närmare 30 ungdomar och drygt 10 boenden.

Riskerar att hamna i kriminalitet

Nya rum har fått tre miljoner kronor i projektbidrag från Stockholms stad. Dessa kommer att gå till personal- och andra kostnader för att driva Nya rum.

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, välkomnar projektet Nya rum och ser att det kan innebära en trygghet för ungdomarna.

– Det handlar om att vi har gett de här unga människorna möjlighet till en framtid i Sverige om de klarar sina studier. Genom Nya rum ökar deras chans att lyckas med dessa. Unga människor som saknar social stabilitet och skyddsnät riskerar att i värsta fall bli byte för de kriminella som utnyttjar unga i en svår situation, säger han.

Magnus Helmner, föreningskonsulent Ny Gemenskap, Torbjörn Sander, projektledare Nya rum, Katinka Levin, stiftshandläggare Svenska Kyrkan Stockholms stift, Sophia Lagersten, verksamhetsutvecklare, ensamkommande barn och unga i utsatthet på Röda Korset, Lena Lundström Stoltz, socialdirektör Stockholms stad. Foto: Albin Tingstedt