Nytänkande. "Det ger en fantastisk effekt på området när ungdomar får vara med och ta ansvar för sina kvarter", säger Harry McNeil på Sveafastigheter Bostad. Foto: Stockholms stad/EGA/AIM

Nytt samarbete: Unga får vara med och bygga i Skärholmen

Byggföretaget Sveafastigheter, som ska bygga 100 lägenheter mellan Bredäng och Mälarhöjden, vill ta hjälp av ungdomar från Skärholmen – både för att designa, bygga och sköta om de nya husen. Lägenheterna ska också få extra billig hyra.

  • Publicerad 17:12, 2 feb 2018

Genom att samarbeta med Fryshuset i Skärholmen kommer lokala ungdomar att erbjudas jobb och praktik under byggnationen och förvaltningen, berättar vice VD Lars Gärde i ett pressmeddelande.

Sveafastigheter Bostad är en av de många byggherrar som nyligen fått markanvisning inom jätteprojektet Fokus Skärholmen, som innebär att totalt 6 300 nya bostäder ska byggas i 127-området.

LÄS MER: Hela listan: Här byggs det i Skärholmen i år

– Vi vill skapa matchning mellan våra entreprenörer och arbetslösa unga som kan läras upp i att måla eller lägga golv. När husen är färdiga vill vi gärna rekrytera fastighetsskötare lokalt, säger Lars Gärde.

Företagets hållbarhetschef Harry Mc Neil har erfarenhet av liknande samarbeten i Södertälje.

– Det ger en fantastisk effekt på området när ungdomar får vara med och ta ansvar för sina kvarter, säger han.

När husen ska designas utlovar byggföretaget "särskild fokus på jämställd stadsplanering och att ta till vara unga kvinnors erfarenheter och kunskap". Det ska ske i samarbete med White Arkitekter som har expertis på det området.

– Redan i ett tidigt skede vill vi ha kontakt med skolor i området för att se om det finns designintresserade personer som vill jobba ihop med arkitekterna, säger Lars Gärde.

Vad ska ungdomarna kunna påverka konkret?

– Arkitekterna kan till exempel få input kring hur gårdarna ska utformas för att man ska vilja vara där eller vilka verksamheter man vill ha i bottenplanen, säger Lars Gärde.

Målsättningen är att de nybyggda lägenheterna ska få en hyra som ligger 15-20 procent under övrig nyproduktion.

– Istället för att betala 13 500 - 14 000 kronor i månaden för en fyra på 80 kvadrat kan vi få ner det till mellan 11 000 och 12 000 kronor, säger Lars Gärde.

Planarbetet pågår och byggstart planeras till 2022.

LÄS MER: Skärholmsbor kan få förtur till nya lägenheter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.