”Det var pirrigt”, säger Nathan Girma, elev i årskurs åtta på Hässelbygårdsskolan, efter att han spelat in sin påa. Foto: Karoline Montero Araya

Nytt sätt att praoa ska vidga perspektiven

Hässelbygårdsskolan har bytt den klassiska tvåveckors-praon mot prova på-dagar på flera olika arbetsplatser. Vi hängde med eleverna Nathan Girma och Lucas Berg på ett besök i tv-branschen.

  • Publicerad 16:33, 26 jan 2017

Vi har sett att många elever inte lyckats få praoplats på grund av brist på nätverk och kontakter.

– Jag känner att du är redo! Vad känner du? säger Linda Sundblad, som jobbar på kanal 11, till Nathan Girma, elev i årskurs åtta på Hässelbygårdsskolan.

De står i en inspelningsstudio på Discovery Networks Sweden, som bland annat äger kanal 5, 9 och 11. Linda är ”kanalröst” på kanal 11, vilket innebär att hon mellan teveprogrammen berättar för tittarna om nästa punkt i tablån.

I dag får Nathan Girma och klasskompisen Lucas Berg testa på hennes jobb att skriva manus och stå bakom mikrofonen. Deras årskull är den första på Hässelbygårdsskolan som istället för den traditionella praoperioden i åttan får besöka åtta olika branscher under läsåret. Det är skolan som fixar platserna och placerar ut eleverna.

Nathan sätter på sig hörlurarna och Linda ger honom klartecken från sin plats vid datorn. Vi hör hans röst strömma ut i högtalarna:

– Sugen på en boxningskomedi? Räkna med en rak höger klockan nio i filmen Grudge match.

Han läser in manuset några gånger och sedan lyssnar de tillsammans. Linda är väldigt nöjd och Nathan också.

Nathan Girma (till vänster) visar klasskompisen Lucas Berg hur han låter som kanalröst. Foto: Karoline Montero Araya

Breddar perspektiven

Mark Ahlenius är ansvarig för projektet på Hässelbygårdsskolan och han säger att syftet är att bredda elevernas perspektiv inför kommande gymnasieval och jobb i framtiden.

– Vi har sett att många elever inte lyckats få praoplats på grund av brist på nätverk och kontakter. De som har fått plats har ibland varit på en arbetsplats som de redan har jobbat på under helger och lov, istället för att prova något nytt, säger Mark Ahlenius.

De elever som tidigare inte har lyckats fixa en egen praoplats har istället fått vara på skolan och ha vanliga lektioner. Nu vill skolan att alla elever ska få samma möjligheter att se arbetsplatser utanför Hässelby.

– Den viktigaste tanken med prao är ”hur är det att jobba?” Det är också bra social träning. Varken gymnasiet eller arbetslivet har lika mycket tålamod som skolan med till exempel sena ankomster, säger Mark Ahlenius.

En konsekvens av endagarsbesöken blir att eleverna inte får samma möjlighet att komma in i arbetet som under en praoperiod på tio dagar. Men Mark Ahlenius menar att det positiva med projektet väger över och att de hade valt samma upplägg, även om de kunde fixa praoplatser för längre perioder.

– Annars hade eleverna inte fått samma variation och så blir man väldigt begränsad till exempelvis lager, restauranger och butiker, säger han.

Skolan vill att eleverna ska få möjlighet att besöka arbetsplatser utanför Hässelby. Nathan Girma och Lucas Berg får själva kolla upp resvägen till Discovery Networks Sweden. Foto: Karoline Montero Araya

Testar vuxenmiljö

Eleverna får ett utlåtande från varje arbetsplats som de kan använda när de ska söka sommarjobb. I dag är det andra gången Discovery Networks Sweden tar emot elever från Hässelbygårdsskolan och kontaktpersonen Rebecca Broni vill gärna hålla kontakten med dem.

– Tyvärr kan inte vi anställa eleverna som sommarjobbare eftersom man måste vara över 18 år för att jobba här. Men jag hjälper gärna till med att skriva personligt brev och tipsa om andra jobb i mitt nätverk, säger Rebecca Broni.

Tidigare har Nathan och Lucas fått vara på ett hotell och ett bageri. De tycker att dagens besök är roligt, även om man verkar tillbringa en hel del tid framför datorn i tevebranschen.

– Det är bra att vi får veta hur det är att jobba i en vuxen arbetsmiljö. Kanske kan det bli lite långtråkigt ibland att sitta länge och arbeta men också kul med många nya vänner, säger Lucas Berg.

Under dagen får Lukas och Nathan prata med folk från olika avdelningar. Här med Jari Kohononen, TV-producent på Eurosport som ägs av Discovery Networks Sweden. Foto: Karoline Montero Araya

Så här går det till

Eleverna får besöka åtta arbetsplatser under åtta dagar, fördelat under läsåret. De ska vara två elever per arbetsplats men eftersom det inte ännu finns tillräckligt många arbetsplatser så anordnas även studiebesök med flera elever.

Branscherna är handel, ekonomi, IT, administration, vård, bygg, restaurang/hotell, kultur/media och arbetsplatser där antingen kontaktpersonen eller hela arbetsplatsen pratar engelska.

Under två temadagar på skolan får eleverna förbereda sig inför jobbskuggningen.

I nian lär de sig att skriva CV och personligt brev.

Mer om jobbskuggning

Hässelbygårdsskolan samarbetar med organisation My Dream Now som på olika sätt ordnar utbyten mellan skolor och arbetsliv i Stockholm. Det är My Dream Now och Mark Ahlenius, projektledare på Hässelbygårdsskolan som ordnar arbetsplatserna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stockholm får hastighetsstyrda SL-bussar

Nyheter Fjärrstyrning ska förhindra chaufförer att köra för fort Bussar som automatiskt sänker hastigheten, till exempel utanför skolor och förskolor. Det är snart standar på SL:s bussar i Stockholm, enligt Keolis.tisdag 11/12 21:00

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50