Utreds. Södersjukhuset nämns nu som en tänkbar plats för ett nytt sprututbyte. Foto: Maria Lilja

Nytt sprututbyte kan hamna på Södermalm

Efter kontroverserna kring det framtida sprututbytet vid Gullmarsplan: nu öppnar landstinget upp för att det kan hamna på Söder istället.

  • Publicerad 19:49, 23 jan 2018

Det gäller den heta frågan om etableringen av landstingets andra sprututbyte. Den tilltänkta placeringen vid Gullmarsplan har skapat en proteststorm bland de närboende, som anser att den närliggande förskolan kommer att drabbas av att sprutnarkomaner byter smutsiga sprutor mot rena i kvarteret.

Efter att landstingsnämnden politiker börjat vackla, och efter förra veckans turbulenta möte, har nu tjänstemännen utvidgat det möjliga sökområdet.

Hätsk stämning på möte om nytt sprututbyte

Kriterierna Söderort, bra kommunikation, tillgänglighet och känt hos målgruppen, har nu utvidgats till att även inkludera Södermalm som möjlig stadsdel för ett sprututbyte.

I torsdags förra veckan fick Locum, landstingets fastighetsbolag, uppdraget att söka efter ett eventuellt annat alternativ: "i Globenområdet eller i anslutning till Södersjukhuset", enligt Locums pressperson.

Frågan om Södersjukhuset har tagits med utifrån att det är det akutsjukhus som ligger närmast den tänkta lokalen vid Gullmarsplan. Exakt hur lång tid sökandet kan ta, är oklart. Men målet är att det nya sprututbytet ska öppnas i april oavsett.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android