I västra Rosenlundsparken växer ett nytt kvarter fram. Nu påbörjas upprustningen av parken. Foto: Illustration: JM

Nytt steg för nya jättekvarteret på Söder

Det omtvistade bygget av ett nytt stadskvarter i Rosenlundsparken går nu in i nästa fas. Från och med i dag stängs parken av, för att få en rejäl makeover.

  • Publicerad 16:01, 1 apr 2019

Den 1 april inleds upprustningen av Rosenlundsparken, som nu stängs av med byggstängsel. Den södra delen beräknas öppna upp i början av nästa år, den norra delen beräknas vara avstängd under hela byggperioden – det vill säga till sommaren 2020.

Skenande kostnader för jättebygget på Söder

Den befintliga lekplatsen ersätts av en ny där den övre delen anpassas för yngre barn i förskoleklass, med bland annat gungor och sandlåda. I den nedre delen byggs en ny lekpark som riktar sig till äldre barn, med klätterlek och rutschkana.

Cykelbanan som förbinder Grindsgatan med Magnus Ladulåsgatan rustas med separata gång- och cykelbanor. För att man ska kunna nå den nya lekplatsen på ett säkert sätt är gångvägen separerad från cykelstråket.

Proteststorm försenar bygget i Rosenlundsparken

Dessutom anläggs två nya gator. Den nya Bjälbogatan planteras med träd, och vid gångbanorna i väster anläggs nya planteringsytor med blommande buskar. Tideliusgränd anläggs i samma läge som parkvägen utmed kvarteret Alnmåttet och blir gångfartsgata. Framför det befintliga kvarteret Linjalen anläggs sittplatser och planteringslådor. Torget runt det nya bostadshuset får betongplattor och granithällar.

Så dyra blir lägenheterna i Rosenlundsparken

Parkarbetet inleds med att cirka 50 befintliga träd och buskar tas bort, för att kunna göra de markarbeten som krävs – bland annat justera nivåskillnader och lägga grunden för de nya lekplatserna.

Buskarna och träden kommer i ett senare skede ersättas av cirka 70 nya träd, majoriteten alar, men även ekar, rönn och hasselbuskar.

Gång- och cykelvägen genom parken, såväl som gångbanan genom arbetsområdet, kommer att hållas öppen under hela produktionstiden.

Den nedre delen, markerad med 1, beräknas öppna upp i början av nästa år, den norra delen, markerad med 2, beräknas vara instängslad under hela byggperioden. Foto: Skärmdump Stockholms stad

Detta har hänt

Det var 2015 som det första spadtaget togs för det nya stadskvarteret i västra Rosenlundsparken. Här ska 219 nya lägenheter, fördelade på 90 bostadsrätter av JM och 129 hyresrätter via Stockholmshem, bilda ett nytt kvarter tillsammans med ett nytt torg, lokaler i bottenvåningen, uppfräschad park, den helt nya gatan Bjällbogatan samt en förskola med fem avdelningar.

Projektet är en del av utvecklingen av hela området runt Rosenlundsparken, där den kritiserade utvecklingen av Kvarteret Linjalen som bland annat ska få en ny stor Ica-butik, pågår parallellt.

Första inflytt i JMs hus beräknas till våren 2019. 

Första inflytt i Stockholmshems hus beräknas till våren 2020.

Visa merVisa mindre

Den västra delen av Rosenlundsparken... Foto: Sophie Stigfur

...har stängslats in inför upprustningen. Foto: Sophie Stigfur