OS. Hammarbybacken är tänkt att bli en central del av vinter-OS i Stockholm 2026. Foto: Mostphotos

Nytt steg mot vinter-OS i Stockholm

I morgon fredag lämnar SOK in sin ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026. Det innebär att Sverige och Stockholm tar ännu ett steg mot att bli värdnation för spelen.

  • Publicerad 18:41, 10 jan 2019

Arbetet med att få till ett vinter-OS i Stockholm 2026 har pågått i flera år. Nu är processen inne i sitt slutskede och imorgon, fredag, lämnar Svenska olympiska- och paralympiska kommittén in sin officiella ansökan, även kallad ”canditature file”, till Internationella olympiska kommittén, IOK.

Ansökan, som uppges vara mycket omfattande, beskriver ingående hur SOK vill genomföra spelen i Sverige och Stockholm 2026, och kommer att ligga till grund för IOK:s bedömning och beslut som fattas i sommar.

–  Det som händer nu är att IOK ska titta på vår ansökan, ha synpunkter och skicka delegationer under senvåren för att titta på våra anläggningar. Det sista steget tas vid midsommarhelgen 2019 då IOK utser arrangör, säger Mats Olsson, presstalesperson vid Sveriges olympiska kommitté.

Planen: Så skulle vinter-OS bli i Stockholm 2026

Sverige får dispens

Förutom Sverige är det bara Italien som kvarstår som kandiderande värdnation för vinter-OS och paralympics 2026.

Då regeringsfrågan ännu inte är avgjord har Sverige fått dispens med delar av sin ansökan gällande delen att lämna en garanti för den yttre säkerheten. Kompletteringar kommer därför att göras under våren.

Den grönblå majoriteten i staden har tidigare sagt nej till att arrangera spelen. Däremot går nu landshövdingarna i Stockholms-, Jämtlands- och Dalarnas län ut och ställer sig alla bakom ansökan.

Stark kritik mot planer på vinter-OS i Stockholm 2026