Nytt torg i Vasastan invigt

Arbetet är klart med att göra om Norrtullsgatan mellan Karlbergsvägen och Surbrunnsgatan till en permanent torgyta. Under onsdagen invigdes det ännu namnlösa torget av trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 15:01, 11 dec 2019

Norrtullsgatan mellan Karlbergsvägen och Surbrunnsgatan har tidigare varit sommargågata och vintergågata men har nu gjorts om till ett torg, något trafikborgarrådet är noga med att betona.

– Det är ett torg. All motortrafik är förbjuden, säger Daniel Helldén (MP).

Under onsdagsförmiddagen invigde han det lilla torget som ännu inte har något namn.

"Måste heta något speciellt"

– Det vore kul om era läsare kom med förslag och så får stadens namnberedning kolla på dem. Det är klart att en sådan här plats måste heta någonting speciellt.

Torget har fått ny möblering och träd men än är det inte så mycket grönska. Budgeten för projektet har varit 5,2 miljoner kronor.

– Det är lite kalt nu även om det har blivit jättefint. Det kommer att bli bättre i sommar, säger Daniel Helldén.

Här får Vasastan nytt torg – del av gata byggs om

Det har även byggt en 2,5 meter bred dubbelriktad cykelbana som avgränsas med kantsten och nivåskillnad från den övriga torgytan. I dag passerar mellan 20 000 och 25 000 personer dagligen på sträckan.

– Det är fler än på Biblioteksgatan, det är otroligt mycket människor som rör sig här, säger Daniel Helldén.

"Helt klart godkänt"

Kerstin Avenberg brukar ofta passera sträckan.

– Jag tycker att det har blivit bättre. Det är mer yta för gångtrafikanter och det gillar jag, helt klart godkänt, säger hon.

På VasastanDirekts Facebooksida har folk också tyckt till om förändringen.

"Bor i huset till höger och vilket liv det har varit, blev bra!" lyder en kommentar. "Väldigt fint men stämmer kostnaden 5,2 miljoner? Isåfall extremt dyrt för denna lilla förbättring" skriver en annan person.

Kerstin Avenberg ger det nya torget godkänt. Foto: Mimmi Epstein