RESTAURANGBOOM. Flera nya krogar öppnar vid Götgatsbacken nästa vinter. Delvis öppningsbara fönster ska göra restaurangerna mer tillgängliga från gatan. Foto: Einar Mattsson/ JLL/White Arkitekter

Nytt torg och flera krogar i Götgatsbacken

60-talskåken i hörnet Götgatan-Sankt Paulsgatan får nytt liv när hela byggnaden nu totalrenoveras. På menyn står bland annat flera nya restauranger.

  • Publicerad 12:20, 26 sep 2018

Det är fastigheten Schönborg precis intill Götgatsbacken, på den västra sidan om stråket, som snart får sig ett rejält lyft. Fastighetsägaren Einar Mattsons ska i i samarbete med JLL och White Arkitekter totalrenovera samtliga 3 800 kvadratmeter i lokalen, de 54 hyreslägenheterna i huset så väl som de cirka 2 700 kvadratmeterna kontor. Stammar, fönstersättning såväl som den rosa fasaden ska bytas ut, för att ersättas med ljus kalksten.

De kämpar för husets original

I markplanet planeras för tre till fyra nya restauranger och en hörnbutik. Detta möjliggörs bland annat genom att staden breddar trottoaren och förnyar belysningen, skriver Einar Mattsson i ett pressmeddelande.

På kvarterets andra sida, mot Peter Myndes backe, planeras en liknande omvandling från trist baksida till ett välkomnande torg att hänga på.

– Ett pånyttfött markplan gör S:t Paul till en självklar oas mitt i Södermalms myller. Hit ska man komma för en god bit mat och umgänge med sina vänner, lite som att flytta ut vardagsrummet på stan, säger Sara Engström, uthyrningsansvarig på Einar Mattsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Renoveringen har tidigare stött på kritik från hyresgäster som menar att den är onödig och ett svepskäl för att höja hyrorna. Stockholms stadsmuseum har också haft synpunkter på renoveringen, då fastigheten är grönklassad och anses särskilt värdefull, såväl exteriört som interiört.

Einar Mattsson kommer dock att behålla husets 60-talsfasad men "med ett moderniserat uttryck" rapporterar Lokalguiden. De största förändringarna sker också i markplan, enligt företaget.

Schönborgsplan blev långtifrån skön

Innan renoveringen påbörjades var kontorslokalerna uthyrda på korttidskontrakt, vilket innebär att ingen av de tidigare hyresgästerna kommer att flytta tillbaka.

– Vi för dialog med potentiella hyresgäster men inget avtal är skrivet i dagsläget. Det finns ett stort intresse för större enheter så vi ser ingen direkt anledning att dela upp lokalen i nuläget. Samtidigt är vi måna om att framtidssäkra lokalen för eventuell förändring av marknaden. Blir efterfrågan på mindre kontor större framöver kan vi backa bandet och ställa om kontorsplanen för upp till fyra företag per plan, säger Sara Engström till Lokalguiden.

Projektet beräknas vara klart och redo för inflytt under fjärde kvartalet 2019.

Nu ska fula 60-talet bevaras