”Det är så roligt att utmana sig. Man klarar ofta mer än man tror och det ger en enorm eufori att lyckas ta sig igenom” säger André. Foto: Privat

Nytt traillopp ska ge Vasaloppskänsla

Om en vecka, den 10 februari, hålls det första K2 Challenge i Bålsta sandtag. ”Man måste inte vara elit för att delta – det är kul att utmana sig på sin nivå” säger arrangören André Witt.

  • Publicerad 10:15, 31 jan 2018

Man behöver inte vara traillöpare

Idén till ett traillopp föddes när hinderbaneidrottaren André Witt löptränade med viktväst och munskydd på i ett sandtag på hemmaplan inför ett lopp. Han blev själv förvånad över hur ovanligt roligt han tyckte att det var.

– Det är annorlunda, vackert, utmanande och roligare än man kan tro att springa runt varv efter varv i ett sandtag. Det är också ett enkelt sätt att träna på och därför valde jag att göra ett lopp av det, säger han.

Varför hålls då loppet just i Bålsta? Ett svar stavas pendeltågsstationen.

– Bålsta är nära flera städer och sandtaget ligger nära stationen – så det är enkelt för alla att kunna ta sig hit, säger André.

K2 challenge har två klasser på en bana som är fyra kilometer lång och fylld av backar varvat med planare sträckor, totalt är det 300 höjdmeter per varv: En klass på ett varv där snabbast runt vinner och en klass på tre timmar, där den som avverkat flest varv vinner.

Tre timmar i backar låter tufft!

– Jag kan garantera att man inte kommer att springa hela tiden, även på ett varv kommer man att behöva gå stora sträckor. Man kan gå hela varvet och det är en bra träning – man behöver inte vara traillöpare för att vara med utan loppet är för alla, säger André.

Han har tidigare sprungit hinderbanelopp på tre timmar, men nu är det terrängen i sig som är hindret.

– Om man springer sex varv har man kommit upp till två kilometer i höjdmeter, säger André.

I hinderbanevärlden uppskattar han den familjära stämningen och hjälpsamheten som råder bland deltagare, på både träning och tävling. Den känslan vill André skapa även på K2 Challenge. Därför har det arrangerats gemensamma löpträningar och loppet ska omslutas av en festlig atmosfär.

– Loppet har Vasaloppstämning genom att vi drar igång med masstart och med rökridåer och musik, det ger en mäktig känsla. Alla som deltar får medalj. Vi har också priser till vinnarna i de olika klasserna och åldersgrupperna och vi lottar dessutom ut vinster bland alla deltagare, säger André.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FUBB:s juniortjejer kammade hem guld

I helgen spelades Lions Basket Cup. FUBB Baskets juniortjejer, F17-19, vann hela serien.fredag 25/5 13:00

Kommunen: Vattna inte gräset varje dag

Sol, värme och torrt. Då inför kommunen datumbevattning. – Det gäller till dess att vi säger något annat, säger Jimmie Steibert projektledare på VA-enheten.fredag 25/5 11:35

Senaste numret

Bålstabladet