Smygstart. Fritidsledaren Marcel Kärrek på plats i lokalen på Fruängsgången. Foto: Elina Lundberg

Nytt ungdomshus öppnar i Fruängens centrum

I flera år har en stor lokal i centrala Fruängen stått tom. Nu fylls den snart med nytt liv när ungdomsgården flyttar in. Målet: Att fixa en ny bred mötesplats i centrum.

  • Publicerad 11:43, 28 nov 2019

Biljardbord, fotbollsspel och soffor är på plats. Köket står redo för matlagning och bakning. Och det snickras för fullt på en ny musikstudio.

Efter nyår ska Fruängens ungdomsgård, som varit utan lokal sen i somras, starta upp en ny mötesplats för unga här – mitt i Fruängens centrum.

– Det blir så mycket bättre i den här lokalen, på alla plan. Förut låg vi lite i skymundan. Här i centrum samlas många unga. Det blir lätt att sig hit för de som vill hänga med sina vänner, säger fritidsledaren Marcel Kärrek.

"Viktigt att komma tillbaka"

Det är i hörnlokalen i östra änden av Fruängsgången, där biblioteket låg tidigare, som det nu jobbas för fullt inför nystarten för ungdomsgården.

Tidigare hade gården lokaler i samma hus som Kunskapsskolan på Ellen Keys gata 2, men sen kontraktet där gick ut i somras har verksamheten hankat sig fram med spridda aktiviteter ett par gånger i månaden. Suget efter att man ska öppna igen på riktigt är stort, enligt Marcel Kärrek.

– Det märks att vi har varit frånvarande. Många frågar. De har ingenstans att ta vägen. De har inte tagit sig till våra gårdar i Aspudden och Gröndal. Det är viktigt för dem att vi kommer tillbaka, säger han.

Här styr ungdomarna själva upp gården

Den nya lokalen är betydligt mindre än den förra som bland annat hade gym och en mindre sporthall. Men det nya stället har flera andra fördelar, anser Malin Aspelin, tillförordnad enhetschef på stadsdelens Ung fritid.

Hoppas på nya samarbeten

– Den öppna planlösningen gör att vi har full överblick. Vi ser fler ungdomar på en och samma gång och vi får bättre koll på vad som händer utanför, säger hon och nickar mot de stora fönstren.

Synligheten och det centrala läget hoppas hon också ska väcka nyfikenhet och öppna upp för nya samarbeten med lokala föreningar och civilsamhället.

– Vad det blir beror på vilka som vill samarbeta med oss. Vi har inte jobbat så brett tidigare men här i centrum tror vi att vi kan ha en annan dragningskraft, säger Marcel Kärrek.

Malin Aspelin tror att mötesplatsen också kan öka tryggheten i området.

– Och så tror jag folk tycker att det är kul och upplyftande att det inte bara är affärer här. Nu blir det liv och rörelse även senare på kvällen, säger hon.

Nytt liv. Här i hörnlokalen ska det bli en ny mötesplats för unga. Foto: Elina Lundberg

Ny mötesplats för unga

I början av 2020 öppnar stadsdelsförvaltningen en ny mötesplats med fokus på unga.

Det blir bland annat aktiviteter som läxhjälp, musikstudioverksamhet, filmvisning, skrivande, poesi och spel för 13 till 18-åringar.

Ungdomarna ska själva få vara med och bestämma vad som ska hända i den nya lokalen.

Nästa vecka, den 4 december, startas verksamheten för unga med funktionsvariation 13–25 år på onsdagar 15.00–21.00.

Adressen är Fruängsgången 1.