Tydligare uppdrag. Mötesplatserna för unga vuxna ska hjälpa fler att komma i jobb och sysselsättning. Killarna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. Foto: Claudio Britos

Nytt uppdrag: "Ungdomens hus ska kunna hjälpa avhoppare"

Mindre häng, mindre "ungdomsgård för vuxna" och mer fokus på hur man skaffar sig ett jobb. Botkyrkas kommunledning vill nu göra ett omtag och styra upp mötesplatserna för 16-24-åringar – bland annat Ungdomens Hus i Fittja och Albys Hjärta.

  • Publicerad 17:28, 1 feb 2018

"Unga-vuxna-verksamheterna ska leda mot sysselsättning och jobb men beskrivs ibland som ungdomsgårdar för vuxna. Det förekommer också att grannar och andra beskriver platserna som otrygga", skriver kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) i det uppdrag hon la till kommundirektören på torsdagseftermiddagen.

– Det finns väldigt mycket bra som görs på mötesplatserna, men vi tror att det går att få ut mycket mer. Och ibland är det kanske fel verksamhet som bedrivs på de här platserna, kommenterar Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Vad borde göras annorlunda tycker du?

– Fler förvaltningar behöver vara med och dra sitt strå till stacken. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen behöver engagera sig mer i mötesplatserna. Och vi behöver få in socialtjänstens förebyggarenhet, för att kunna fånga upp unga som vill ha hjälp att ta sig ur kriminalitet, säger Robert Aslan.

Ulla Pålsson, enhetschef för Unga vuxna, hälsar nyheten med glädje:

– Åh vad bra. Vi har länge ropat på det här, att politikerna ska peka med hela handen för att förvaltningarna ska hjälpas åt mer.

Vad blir skillnaden för Ungdomens hus i Fittja?

– Det vore grymt om socialtjänsten kunde komma in med sin professionalitet, så att man skapa en kedja och ge hjälp till unga vuxna som tröttnat på kriminalitet och droger och vill hoppa av. Det blir också jättekul om Avux kommer hit med sina resurser och sin kompetens när det gäller arbete- och sysselsättning, säger Ulla Pålsson.

Mötesplatser för unga vuxna finns idag i Fittja och Alby och planeras i Storvreten och Hallunda-Norsborg.

Enligt en färsk brukarundersökning säger 82 procent av de besökande unga vuxna att de "fått stöd till arbete, studier eller annan sysselssättning".

– Det är en glädjande siffra, men vi kan göra mycket mer, säger Robert Aslan (S).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.