LÖPARE. Johanna Dermer, chef på idrotts- och fritidsenheten, kan själv tänka sig att ge sig ut i det nya stadsmotionsspåret i Brunnby-Vik. Hon är en van löpare och vann i december VM i London för OCR-bana på 15 kilometer. Foto: Upplands Väsby kommun

Nytt upplyst spår på gångvägar i Väsby

Springsugen men tycker skogen är för mörk? Nu har kommunen skapat en upplyst stadsmotionsslinga i villaområdet Brunnby-Vik.

  • Publicerad 12:00, 11 feb 2020

Det ska vara nära bostäder och lätt att ge sig ut och springa.

Det började som ett medborgarförslag och slutade som ett upplyst stadsmotionsspår i Brunnby-Vik. På befintliga gång- och cykelvägar, som redan är belysta i bostadsområdet, har kommunen skapat en 3,2 kilometer lång slinga i nordöstra delen av Väsby.

– Det ska vara nära bostäder och lätt att ge sig ut och springa. Många tycker det är obehagligt att springa i skogen när det är mörkt. Då är det här ett bra alternativ, säger Johanna Dermer, chef på idrotts- och fritidsenheten.

Springa i trygg miljö

Syftet med den nya motionsrundan är både möjlighet till vardagsnära motion och att kunna springa i en trygg miljö.

– Det är en ganska flack och lättsprungen bana. Den passar alla som kan springa på asfalt. Det går givetvis bra att gå också, gärna med barnen eller hunden som sällskap, säger Johanna Dermer.

Orienteringskartor och tejpade markeringar på belysningsstolparna längs med sträckan visar att du är på rätt väg. Tre skyltar finns utplacerade: En i slutet av Tunavägen, upp mot Brunnby Park, en vid Brunnbyvägen, precis före Huddunge gränd, (vid början av Savannen)
och en tredje vid Torparstugan, intill kolonilotterna på gränsen till Skälby.

Slingan viker av upp mot Stjärnviksvägen med anledning av ombyggnaden av Vikskolan, då det blir tillfällig bilväg vid Savannen.

Fler stadsmotionsslingor

Kultur- och fritidskontoret kommer att titta på möjligheten att skapa fler stadsmotionsslingor i Väsby.

– Vi ser gärna någon i den västra delen av Väsby, Runbyområdet, och i den södra delen, säger Johanna Dermer.

MOTIONSSLINGA. En 3,2 kilometer lång belyst slinga finns nu i Brunnby-Vik för den motionsugna. Foto: Upplands Väsby kommun

Stockholm Direkt