Nytt upprop ska rädda Riddarfjärdslinjen

Rädda Riddarfjärdslinjen! Det vill ett nystartat nätverk av trogna resenärer. I ryggen har de ny statistik som visar att antalet personer som åker med båten ökar.

  • Publicerad 18:00, 5 sep 2018

Förra året tog landstinget beslut om att lägga ner pendelbåtlinjen 85 vid årsskiftet 2018/2019. Orsak? För få åkte enligt dem. Fel, fel, fel, fel menar ett gäng resenärer som nu startat ”Nätverket för att bevara och utveckla Riddarfjärdslinjen, Linje 85”.

Då försvinner pendelbåten från Riddarfjärden

De menar att nedläggningsbeslutet togs för snabbt och med fel underlag, främst från första året då få kände till linjen. Nätverket hänvisar till uppgifter från Strömma som visar att linjen har haft cirka 20 000 fler resenärer i år, vilket även statistik från landstinget bekräftar.

I år har 137 673 personer åkt med linjen hittills, det är nästan lika många som åkte under hela förra året. Och enligt en uppskattning från Strömma kommer cirka 170 000 personer ha tagit båten när året summeras.

– Och vi ser mycket förbättringar som man kan göra för att öka resandet ännu mer. Det finns till exempel inga väderskydd eller möjlighet att köpa biljetter i anslutning till hållplatserna, säger Martin Axhamre på nätverket.

Kräver att linjen blir permanent

Nätverket har nu startat en dagsfärsk Facebook-sida för sitt upprop och ska uppvakta politikerna.

De kräver nu att landstinget, tillsammans med staden tar fram en ny utredning, och att man fattar nytt beslut om att göra linjen permanent.

– Givet att trafiken nu ökar, allt fler känner till linjen och att alla som åker är jättepositiva vore det helt galet att avbryta nu. Vi tror att linjen kan göra succé om man gör den permanent med förbättringar, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I år har linjen även trafikerat Riddarholmen vilket har delfinansierats av Trafikverket på grund av arbetet med getingmidjan under sommaren.

Men enligt en utvärdering från trafikförvaltningen vill Trafikverket inte göra liknande satsningar kommande år när renoveringarna fortsätter. De vill istället ha en avgiftsfri båtlinje mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen.

Men den nya stationen är bara en del i resenärsökningen. Enligt Strömma beror ökningen också på att fler känner till linjen nu. Båtbolaget hoppas också att landstinget ska ändra sig och skulle gärna se fler stationer.

– Färjan fyller en trafikuppgift och den ökningen vi ser gör att de kanske borde ompröva sitt beslut. Nu går färjan inte till optimala hållplatslägen, skulle den till exempel gå till Gamla stan så skulle det vara en fantastiskt bra omstigningsmöjlighet, säger Peter Henricson, affärsområdeschef på Strömma.

TAR STRID. Ett nätverk och upprop har startats för att rädda pendelbåtslinje 85 som ska läggas ner vid årsskiftet. Foto: Sacharias Källdén