Vårdvalsförespråkare. Tobias Nässén (M) och sjukhusdirektör Karin Thalén Foto: Albin Tingstedt

Nytt vårdval ska ge äldre rätt vård snabbare

I vår blir det möjligt för äldre stockholmare att själva välja var de vill få sin vård när vårdvalet nu utökas till geriatriken, äldrevården. Stockholms Sjukhem på Kungsholmen är ett av två sjukhus i länet som blir först att erbjuda detta.

  • Publicerad 13:09, 8 feb 2019

Stockholms Sjukhem är först ut i länet, tillsammans med Capio Geriatrik Nynäshamn, som godkänd vårdgivare inom vårdval för äldre, så kallad geriatrik.

Det nya vårdvalet innebär att äldre själva ska ha möjligheten att bestämma var de vill få sin vård, och från och med den första maj i år kommer möjligheten finnas på Stockholms Sjukhems avdelning på Kungsholmen.

– Möjligheten att välja vårdgivare är bra för de äldre, och vi som vårdgivare är glada eftersom det ger oss möjlighet att arbeta långsiktigt med att utveckla vården för patienterna, säger sjukhusdirektören Karin Thalén.

Trygghet och säkerhet för äldre

Ambitionen är att patienter ska få möjlighet att få rätt typ av vård snabbare än nu. På Kungsholmen öppnar också en minnesmottagning den första maj, där man kan utreda om en person har en misstänkt demenssjukdom.

Det är hälso- och sjukvårdsnämnden som står bakom godkännandet av Stockholms Sjukhem som vårdgivare för äldre som en del av vårdval geriatrik. Tobias Nässén (M), vård och valfrihetsregionråd i Region Stockholm, förklarar att det främst handlar om en trygghet och säkerhet för de äldre och deras anhöriga.

– Äldre ska kunna ta sig direkt till sjukhuset hemifrån och få rätt vård, istället för att behöva vänta på akuten, säger Tobias Nässén (M).

Bättre anpassning

Förhoppningen med det nya vårdvalet är också att vården ska kunna anpassas efter den äldres behov med relativt kort varsel.