Påfyllning. Bilal Bariche, butikschef på Lidl Träkvista, har märkt intresse för miljösatsningen. Foto: Jonas Månsson

Nyttiga lådor mot matsvinnet

Inspirationen kommer från Storbritannien. Med en låda fylld av frukt och grönt hoppas Lidl minska matsvinnet. Bland testbutikerna finns Lidl i Träkvista.

  • Publicerad 12:05, 24 jan 2019

Det kan vara allt möjligt utifrån säsong och vad vi har i butiken

Med målsättningen att få ner koncernens matsvinn med 50 procent till 2025 ser matvarubutiken Lidl över vad de kan göra för att på så sätt påverka miljön i en positiv riktning.

– Matsvinn är en utmaning globalt och vi vill göra det vi kan för att minska matsvinnet, säger Miriam Thunborg, hållbarhetschef på Lidl.

Sedan slutet av förra året pågår ett provprojekt där butiken i Träkvista är en av fyra Stockholmsbutiker som säljer lådor med frukt och grönt som annars riskerat att gå till spillo trots att den är fullt tjänlig.

– Framför allt är det frukt och grönt från nät där något har blivit dåligt. Då plockar vi ut det och lägger den perfekta frukten i lådor tillsammans med annan frukt och grönt som kanske inte ser perfekt ut, men som är ätbara, säger Miriam Thunborg.

Det som säljs är det som butiken för dagen har haft inne och kan alltså variera från en dag till en annan.

– Det kan vara allt möjligt utifrån säsong och vad vi har i butiken, säger hon.

Europeisk inspiration

Koncernen har butiker i flera andra länder i Europa och därifrån har inspiration i arbetet mot matsvinn hämtats.

– Frukt- och gröntlådorna är ett initiativ från Storbritannien där man startade igång ett test i slutet av våren och sedan rullade ut det bredare efter sommaren. Det har fått mycket uppmärksamhet både i Storbritannien och på Europanivå. Vi vill självklart ta bra exempel från andra länder och ta hit till Sverige, säger hon.  

Enligt Miriam Thunborg har reaktionerna varit positiva både från kunder och butiker. Nu väntar utredning för att se hur Lidl Sverige ska gå vidare med konceptet. Det väntas komma besked under våren.

Övriga testbutiker ligger i Spånga, Enskede och Flemingsberg.

Butik med tyska anor

Sedan 2003 finns Lidl-butiker i Sverige. Då hade de redan länge funnits i delar av övriga Europa.

Verksamheten startades på 1930-talet i Tyskland som grossist inom frukt och grönt.

På 1970-talet öppnade de första matvarubutikerna.

I dag finns omkring 10 000 Lidl-butiker i 30 länder.

Källa: lidl.se

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15