Ö: Låt invånarna säga sitt om badhusbygget

Kommunfullmäktige har beslutat att ett badhus ska byggas. Men Öpartiet vill nu att medborgarna ska få säga sitt i en folkomröstning.

  • Publicerad 01:15, 26 okt 2019

Ekerös planerade badhus beräknas kosta 230 miljoner kronor. Samtidigt väntar kärvare tider. Många kommuner behöver spara in på sina kärnverksamheter de kommande åren, så även Ekerö.

Investeringen i ett badhus blir därför orimlig, tycker Öpartiet. När ärendet togs upp för politiskt beslut nyligen röstade partiet emot.

– De ekonomiska resurserna finns inte i dag. Vi vill hellre satsa på kärnverksamheterna och inte dra ner på dem, säger Öpartiets gruppledare Desirée Björk.

Partiet ska nu starta en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om badhuset.

– Vi säger gärna ja till ett badhus, men under förutsättningen att de ekonomiska kalkylerna redovisas, både på kort och lång sikt. Och invånarna måste kunna säga ja eller nej utifrån den redovisningen. Det här är en så pass stor affär under en lång tid framöver och innebär en ekonomisk kostnad för kommunen. Det måste invånarna få ta ställning till.

Och det blir ingen digital kampanj på nätet, utan kommunallagen kräver en klassisk namninsamling med fysiska underskrifter och personnummer. Ungefär 2 000 underskrifter behövs för att väcka frågan i kommunfullmäktige. Om detta uppnås måste politikerna ta upp ärendet, men de kan också avslå begäran. En folkomröstning är dessutom endast rådgivande.

Men Desirée Björk är hoppfull:

– Vi hoppas kunna få till en folkomröstning och att vi har ett resultat redan till årsskiftet, säger hon.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) är dock skeptisk till Öpartiets drag.

– Det står deras fulla rätt att pröva det. Men beslutet är taget och projektet är igång, så jag kan inte riktigt se vitsen med det.

En folkomröstning riskerar även att urholka det representativa demokratiska systemet, menar Reuterskiöld.

– Badhuset är inte dyrare än en skola och vi kan inte folkomrösta om alla nya skolor. Folkomröstningar ska hållas om viktiga principiella ställningstaganden, inte som överklagan av kommunala beslut, säger han.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10