Nu ska glasobelisken på Sergels torg byta färg vid stora evenemang. Foto: Sacharias Källdén

Obelisken får pridefärger i sommar

Glasobelisken på Sergels torg är nyrenoverad och har fått en ny ledbelysning. Nu har staden beslutat att den ska skifta färg vid stora evenemang.

  • Publicerad 15:30, 25 maj 2018

I oktober 2017 nyinvigdes glasobelisken på Sergels torg, eller "Kristall – Vertikal accent i glas och stål" som den egentligen heter, efter en grundläggande renovering.

På torsdagens sammanträde i trafiknämnden klubbade en enig nämnd igenom att den upplysta obelisken ska kunna byta färg i samband med stora evenemang, så väl nationellt som i staden. Förslaget kom ifrån den rödgrönrosa majoriteten.

– Vi tänker oss till exempel att om det går bra i fotbolls-VM skulle den kunna färgas gul och blå som den svenska flaggan. Och i augusti kommer Europride till Stockholm, då skulle den kunna ha pridefärgerna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Här invigs glasobelisken – med ljus

Enligt Daniel Helldén kommer man att vara "ganska strikt" kring hur ofta obelisken kan få särskilda färger.

– Man kan alltid skicka förslag till staden, men vi måste balansera gentemot att det är ett konstverk. Blir det för mycket så riskerar vi att inkräkta på det, säger han.

Till vardags skiftar obelisken mellan färger som röd, gul, blå och grön.
 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.