Obemannad affär öppnar i Veckholm

Företaget Lifvs har sedan tidigare en obemannad matbutik i Bredsand. Nu ska företaget öppna en ny butik i Veckholm.

  • Publicerad 16:48, 29 jun 2020

Kundunderlaget är större än vad vi trodde.

Lifvs är en livsmedelskedja med obemannade butiker. Kunderna får ladda ner en app i mobiltelefonen som gör det möjligt att komma in i butiken. Varje kund får sedan själv skanna varorna och får ett kvitto på e-post.

Obemannade kassor finns ju hos både Ica och Coop sedan en tid tillbaka. Skillnaden med Lifvs är att det helt saknas personal på plats, vilket sänker personalkostnaderna.

Butikerna finns i modulhus gjorda av ombyggda containrar. Det gör att varje butik snabbt kan sättas på plats och lika snabbt kan avvecklas om lönsamheten inte blir den önskade.

Snart på plats

Den 15 september 2019 öppnade Lifvs en butik i Bredsand. Inom kort ska Lifvs öppna en ny butik i Veckholm.

– Vi vet inte exakt när vi öppnar men vi kör ut butiken under nästa vecka (läs: vecka 28), säger Lifvs vd Bea Garcia.

Företaget har kommit fram till att Veckholm är en bra plats att etablera sig på. Det är, precis som Bredsand, en liten ort där det är långt till närmsta butik.

Enligt Bea Garcia går det mycket bra för Lifvs butik i Bredsand.

– Det har gått jättebra. Kundunderlaget är större än vad vi trodde, säger hon.

Bra kommun

Bea Garcia säger att samarbetet med Enköpings kommun har fungerat väldigt bra. Hon berättar att vissa av kunderna använder Lifvs för att kompletteringshandla medan andra gör en stor del av sina inköp i den lilla butiken.

Lifvs kommer dock i fortsättningen inte bara att inrikta sig på landsbygden utan siktar i dag även på etableringar i större samhällen. För övrigt har även Pressbyrån öppnat en butik på Kungsholmen i Stockholm, som fungerar på ett liknande sätt som Lifvs, utan någon bemannad kassa.

Småbutiker

På den lilla butiksytan erbjuder Lifvs ett väldigt litet sortiment som ändå innefattar mycket av det som normalt finns i en livsmedelsbutik: torrvaror, frysvaror, kött, fisk, drycker, chips och godis samt hygienartiklar. Enstaka förpackningar finns med färskt bröd och färsk frukt. Alkohol och tobak saknas helt.

Med hjälp av mobilappen skannar kunden streckkoderna på de varor som önskas. Tanken är antagligen att varorna ska skannas eftersom och direkt läggas ner i kassen. Det finns ingen plats där man kan ställa ifrån sig varorna.

För den som är ovan finns det ett telefonnummer man kan ringa för att få hjälp.

Lifvs

Lifvs driver små närbutiker. Idén är att, på liten yta, erbjuda ett fullsortiment, det vill säga något inom alla kategorier. Tanken är att det snabbt ska gå att handla varor till en måltid.

Butikerna har öppet dygnet runt och butikerna är obemannade.

Kunden skannar själv sina varor med mobiltelefonen och betalar i företagets app.

Företaget har anställda som ser till att butikerna hålls fräscha och rena, och har varor i hyllorna. Men personalen är bara på plats då och då.

Visa merVisa mindre

Veckholm

Veckholm är kanske mest känt för sin kyrka. Den tornlösa stenkyrkan härrör troligen från 1200-talet, förlängdes mot väster troligen vid 1300-talets slut samt välvdes vid 1400-talets mitt, då vapenhuset också tillkom. Kyrkan förlängdes mot öster under 1400-talets senare del och försågs med ett sidokapell i söder ca 1500. Ett gravkor i öster för Jacob De la Gardie påbörjades 1654 men fullbordades aldrig. Det försågs med tak först 1791 och restaurerades på 1890-talet.
Källa: NE.se

Visa merVisa mindre

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46