Ingenmansland. I mars månad öppnade Lifvs den första obemannade butiken i Bålsta. Foto: Pressbild

Obemannad butik öppnar i Bredsand

Bredsand ska få en ny matbutik. Det är företaget Lifvs som öppnar en obemannad butik där kunderna kan handla med hjälp av sina mobiltelefoner. – Vi har öppet dygnet runt. Det har inte Ica och Coop, säger Bea Garcia, Lifvs vd.

  • Publicerad 11:41, 13 aug 2019

Lifvs är en ny livsmedelskedja med obemannade butiker. Kunderna får ladda ner en app i mobiltelefonen som gör det möjligt att komma in i butiken. Varje kund får sedan själv skanna varorna och får ett kvitto på e-post.

Lifvs har i år öppnat två butiker i Bålsta och Krägga i Håbo kommun och planen är att så fort som möjligt öppna i Bredsand. Företaget väntar nu bara på att elen ska kopplas in. Platsen har valts ut i samråd med kommunen.

– Där är det långt till närmsta matbutik, säger Lifvs vd Bea Garcia.

Bea Garcia berättar att företaget har möts av väldigt positiva reaktioner på butiken som öppnade i Bålsta tidigare i år.

– Det går jättebra. Vi har lojala kunder, inget svinn och alla är jättenöjda, säger hon.

Butikerna finns i modulhus gjorda av ombyggda containrar. Det gör att varje butik snabbt kan sättas på plats och lika snabbt kan avvecklas om lönsamheten inte blir den önskade. Det möjliggör också tillfälliga butiker, till exempel på semesterorter.

– Vi kan lyfta dem på en timme. Det är snabbt och smidigt, säger Bea Garcia.

Obemannade kassor finns ju i handeln sedan en tid tillbaka. Skillnaden med Lifvs är att det helt saknas personal på plats, vilket sänker personalkostnaderna. Lifvs har sju anställda för hela verksamheten.

Lifvs

Lifvs driver små närbutiker, främst fokuserade på samhällen där man i dag har långt till närmsta butik. Idén är att, på liten yta, erbjuda ett fullsortiment, det vill säga något inom alla kategorier. Tanken är att det snabbt ska gå att handla varor till en måltid.

Företaget har anställda som ser till att butikerna hålls fräscha och rena, och har varor i hyllorna. Men personalen är bara på plats då och då.

Så påverkas tidningen av krisen

Nyheter Direktpress, som denna tidning tillhör, drabbas som så många andra företag hårt under rådande kris. – Vi försöker göra den bästa tidning vi kan under rådande omständigheter, men det är inte mer än...tisdag 7/4 13:58

Blåljus helgen: Brand, 168 flaskor vodka och tjuvar som både tog och lämnade cyklar

Nyheter Brottsligheten fortsätter ligga på extremt låg nivå under coronakrisen. "Nästan kusligt folktomt" och "Patrullen stoppade allt och alla" står till exempel ur polisers rapporter från helgen. Dock:...måndag 6/4 11:09