Fälls. Cecilia Obermüller (MP) kommer rösta nej till bostäderna i Västerled. Foto: Mikael Andersson/Ellinor Prawitz

Obermüller (MP) struntar i partilinjen – kommer fälla bostäderna i Ålsten

Miljöpartiets fullmäktigegrupp säger ja till 150 nya hyresrätter i Ålsten. Men Cecilia Obermüller (MP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, kommer strunta i partipiskan och fälla förslaget idag. "Man måste kunna se sig själv i spegeln", säger hon.

  • Publicerad 10:39, 22 sep 2016

Jag säger som Astrid Lindgren, det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort.

Idag, torsdag, ska förslaget om de 300 bostäderna i Västerled återigen upp i stadsbyggnadsnämnden. Det blir tredje gången efter att förslaget ha bordlagts vid två tidigare tillfällen då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte har lyckats få med sig Miljöparitet på tåget.

Idag rapporterar Dagens Nyheter att de nu råder en rödgrön enighet kring förslaget. Miljöpartiets fullmäktigegrupp ska ha gått med på en kompromiss i form av 150 hyresrätter – vilket är en halvering av projektet.

– Det här är en bra avvägning där vi får fram välbehövliga bostäder och samtidigt tar hänsyn till områdets karaktär och naturvärden, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till DN.

"Inte fullmäktiges beslut"

Men Cecilia Obermüller, Miljöpartiets gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, avslöjar nu för Bromma Tidning att hon inte är en del av den rödgröna enigheten. Från henne är beskedet tydligt: Hon kommer stå fast vid sin ståndpunkt och rösta nej även till kompromissen på stadsbyggnadsnämndens möte i eftermiddag.

– Man måste kunna se sig själv i spegeln. Fullmäktigegruppen har inte rätt att fatta det här beslutet, dessutom var det en splittrad fullmäktige, säger hon.

Oavsett hur Cecilia Obermüllers partikollega Martin Hansson röstar betyder hennes nej att hon, tillsammans med Alliansens sex röster, fäller förslaget.

Hur känner du inför att gå emot ditt eget parti?

Jag säger som Astrid Lindgren, det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort, säger hon.

LÄS MER:

Beslutet om lägenheterna i Ålsten skjuts upp - igen

Därför sköt de rödgröna upp beslutet

Cecilia Obermüllers egna ord om beslutet

Så här skriver Cecilia Obermüller i en insändare till Bromma Tidning nu på morgonen:

"Ibland måste man dra i handbromsen.

Vår majoritet har ökat tempot i bostadsbyggandet till nödvändiga och höga nivåer och i Bromma byggs det mycket, vilket är utmärkt.

Det här ärendet strider dock mot så många miljöpartistiska principer, med höga naturvärden, kulturmiljö, barnperspektivet och medborgarinflytande. Miljöpartiet förlorar i förtroende om vi går med på det här. Våra frågor är ju just att bygga med hänsyn tagen till helhetsperspektiven.

En halvering av projektet hjälper inte, när dessa värden förstörs.

Vad Naturskyddsföreningen skriver om Västerledsstråket stärker mig i min uppfattning och vi bygger ju i alla fall i området, på andra sidan gatan.

Det tycks finnas en viss faktaresistens inom vår fullmäktigegrupp, som dessutom är tydligt splittrad. Fullmäktigegruppen kan inte heller fatta ett sådant beslut.

Jag är därutöver vald av medlemmarna till uppdraget och har mycket tydligt fått deras förtroende att vara gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

"Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort."

Det här beslutet är av den karaktären.

Jag har varit i politiken i 20 år nu och tänker inte stödja detta dåliga projekt."

Cecilia Obermüller (MP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden och ordförande i Bromma stadsdelsnämnd