Småstad till småstad. Pjäsen "Folk och rövare i Kamomilla stad" kommer till Enköping. Foto: Pressbild

Oborstad barnteater på rövarstråt till Enköping

Sagan "Folk och rövare i Kamomilla stad" har sedan 1997 varit en teaterpjäs av Kultkompaniet. Den 9 februari spelas pjäsen på Joar Blå.

  • Publicerad 10:47, 25 jan 2019

Den norske författaren och visdiktaren Thorbjørn Egners berättelse "Folk och rövare i Kamomilla stad" utkom första gången 1955 och har sedan dess roat barn i flera generationer. Berättelsen handlar om den fridfulla småstaden Kamomilla vars enda problem är de tre rövarna Kasper, Jesper och Jonatan som nattetid stjäl från butikerna. Stadens enda polis överkonstapel Bastian vågar inte ta itu med problemet eftersom rövarna har ett lejon som husdjur. När de tre rövarna kidnappar tant Sofie för att ha henne som hushållerska blir det något de får ångra.

Kännetecknande för berättelsen är de många visorna. Exempelvis har en papegoja, med ringa betydelse för handlingen, en egen trallvänlig melodi. "Rövarnas visa" har även nått ut till en äldre publik efter att det svenska punkbandet KSMB började spela den i egen version 1981.

Den Boråsbaserade teatergruppen Kultkompaniet har sedan 1997 spelat en teaterföreställning baserad på boken "Folk och rövare i Kamomilla stad".

Scenografin och kostymerna i pjäsen ger, precis som teckningarna i boken, ett ruffigt, oborstat intryck. Sju skådespelare gör alla rollerna i pjäsen. Till skillnad från i boken finns inga barn med bland rollerna i pjäsen. Teatern låter i stället de barn som finns i publiken på olika sätt vara aktiva i föreställningen.

Lördagen den 9 februari kommer pjäsen till Joar Blå i Enköping. Det går med full musik och sång.

Barnteater

Folk och rövare i Kamomilla stad

När? Lördag den 9 februari klockan 16.00.

Längd: 1 timme och 50 minuter med paus.

Plats: Joar Blå, Enköping.

Biljetter: Köpes på nätet på www.nortic.se. Priset är 245 kr för vuxna och 195 kr för barn 2–15 år.