KÄMPAR. Arne Mårtensson och Nils Magnerot är två av flera Reimersholme-bor som kämpar för att bevara bryggan. Foto: Privat

Ockupanter har tagit över brygga i Pålsundet

Efter att staden beslutat att flytta på den populära bryggan vid Reimersholme har det blivit ramaskri på ön. Nu drar staden i nödbromsen.

  • Publicerad 16:58, 15 maj 2018

Det var för några dagar sedan som några av de boende i bostadsrättsföreningen Pålsundet informerades om att den populära bryggan i början av Pålsundet, mellan Långholmen och Reimersholme, skulle flyttas. Bryggan har legat på samma plats sedan 60-talet och är välbesökt av badare såväl som sol-lapare på ön.

Bryggan ägs av idrottsförvaltningen som säger sig ha kommit överens med Örnsbergs kanotförening om att flytta på bryggan. Detta ska delvis bero på att bryggan utgör en säkerhetsrisk, enligt Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen.

– Det är flera instanser som kommit överens om detta då man sett att den är farlig för folk som badar. Men det är heller inte någon badbrygga utan en kanotbrygga, och vi har fört dialog med kanotföreningen som vill använda den på en annan plats.

Ockupanter vinner mark

Beslutet ses dock inte med blida ögon av flera lokalbor. Idrottsförvaltningen, såväl som StockholmDirekt, har fått flera mejl och samtal från människor som vädjar om att flytten stoppas. "Vi är chockade. Det känns som en raid utan förvarning" skriver en Reimersholme-bo i ett mejl.

25 000 stockholmare: riv inte småbåtshamnen

Sedan tidigt under tisdagsmorgonen pågår även en mindre ockupation på bryggan, för att freda den från att bortforslas.

– Vi fick information om átt flytten skulle ske i dag, det är därför vi är här. Den är väldigt uppskattad av många, inte bara oss Reimersholmebor, utan även av andra stockholmare och turister. Vi har aldrig hört talas om att den skulle utgöra någon säkerhetsrisk, hela det här beslutet verkar ha gått märkligt till och måste stoppas, säger Arne Mårtensson som tillsammans med Nils Magnerot just nu befinner sig på bryggan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och nu verkar det som att deras aktion har fått effekt. Även om vissa av bryggans förankringar redan tagits bort, meddelar idrottsförvaltningens Camilla Hagman nu att bryggan inte "kommer flyttas i närtid".

– Vi behöver ta ett omtag och undersöka hur underlaget för beslutet om flytten ser ut. Vi behöver få det bekräftat.

Men det är ni som har fattat det här beslutet?

– Från vår sida finns det ett beslut som även stadsdelen bland annat varit delaktiga i. Men om det finns något formellt på papper eller har varit muntligt kan jag inte svara på i nuläget.

Varför drar ni plötsligt i nödbromsen nu?

– Det är inte ett ord jag skulle använda. Vi behöver få bekräftat från kanotklubben och andra instanser så att det blir rätt. Det har blivit väldigt kraftfulla reaktioner, det är klart att vi inte kan ducka för det, säger Camilla Hagman.

Hur länge ett besked om bryggans vara eller icke-vara vid Reimersholme dröjer, kan idrottsförvaltningen i nuläget inte svara på.

VAKAR. Nils Magnerot, till höger, tittade till bryggan under natten mot tisdagen för att säkerställa att den var kvar. Foto: Privat

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.