Oklar framtid. I dag står byggnaden där det tidigare varit hotell tom och det är oklart vad det ska bli där framöver. Foto: Mimmi Epstein

Öde hotell vid Vanadisbadet riskerar rasa

Efter sommarsäsongen i fjol tog staden över Vanadisbadet och byggnaden intill som tidigare innehöll hotell. Den är i dag i mycket dåligt skick och det är oklart vilken verksamhet som ska bedrivas där framöver.

  • Publicerad 20:00, 9 jan 2019

Fram till i höstas drevs Vanadisbadet av Vanadis Hotell & Bad AB, en del av Vi Invests koncern. Nu har Stockholms stad tagit över.

Detsamma gäller den byggnad där samma företag tidigare drev hotell. I dag står den tom och är i dåligt skick. Byggnaden är grönklassad, vilket är den näst högsta nivån och innebär att den är av högt kulturhistoriskt värde och särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

– Vi håller den under kontroll men den är i dåligt skick och riskerar att rasa. Konstruktionen lutar mot Sveavägen. Under januari kommer vi att spärra av ett område och stämpa upp byggnaden, säger Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret.

Osäkert om det blir bad i Vanadis i sommar

Enligt en granne bor det folk i byggnaden till och från och när Vi i Vasastan går förbi står dörren på glänt.

– I samband med att hotellverksamheten upphörde i oktober hade vi problem med att folk tog sig in i byggnaden och vistades i den. Vi fick bukt med det efter att vi tog dit patrullerande vakter. I dag har vi inte problem med folk som bor där, säger Linda Laine.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är inte klart vad byggnaden ska innehålla framöver. I gällande detaljplan preciseras anläggningen för "kulturella verksamheter samt för idrotts- och sportanläggningar".

– Vi håller på att utreda det samt vilka behov av renoveringar som finns.

Det finns ingen tidsplan för när utredningen ska vara klar.

Dörrarna till det före detta hotellet har blåst upp. Foto: Mimmi Epstein