Används. Efter att ha stått tom länge kommer nu Bergmarkska villan i Hagalund till användning för polisiär verksamhet. Foto: Leif Oldenburg

Ödehus i Solna blir träningslokal för insatsstyrkan

Bergmarkska villan i Hagalund står inte längre tom. Nyligen fick polisen tillträde till villan som övningslokal, något som uppskattas av Solna stad.

  • Publicerad 09:21, 27 jan 2020

Vi hanterar bland annat krisberedskap, grov kriminalitet, terror och dödligt angrepp.

Under lång tid har Bergmarkska villan i Hagalund stått tom. Villan, som ägs av Solna stad, fick sitt namn efter dåvarande kommunalrådet Hjalmar Bergmark, som bodde där.

De senaste åren har den varit obebodd och även dragit till sig obehöriga.

Nu står det klart att polisens regionala insatsstyrka i Stockholm fått tillstånd att använda villan som övningslokal.

– Vi hanterar bland annat krisberedskap, grov kriminalitet, terror och dödligt angrepp. Vi letar allmänt efter objekt som är utflyttade eller ska rivas för att träna i nya lokaler, säger Clas Torvern, biträdande chef och utbildningsansvarig på Regionala insatsstyrkan i Stockholm.

Polisen har fått tillgång till villan, exakt vilka tillfällen de ska öva i villan hålls hemligt, bland annat för att poliserna som deltar inte ska vara för förberedda på vilken lokal de ska öva i.

Clas Torverns ser villan som en bra övningslokal.

– Det är en villa med fönster, dörrar och rum. För oss handlar det om att få öva i nya miljöer som vi inte känner till, säger han.

LÄS ÄVEN: Historisk Hagalundsvilla förfaller

Boende förvarnas

Solna stad ser positivt på att det är just polisen som flyttar in.

– Det är jättebra att den kommer till användning, dessutom ökar det den polisiära närvaron, säger Rasmus Sandsten, presschef.

Byggnaden får inte hyras ut som bostad, men annan användning är tillåten.

– Den ligger för nära spåret för att få användas till bostad. Från stadens sida välkomnar vi verksamheter där, säger Rasmus Sandsten, presschef.

Bergmarkska villan är inte den enda fastigheten i Hagalund som får användas till polisiära övningar. Även en lokal som fastighetsbolaget Humlegården äger ska användas.

– Det stämmer att polisen har fått möjlighet att genomföra övningar i en av våra fastigheter, skriver Madeleine Castenvik Holt, marknads- och kommunikationschef på Humlegården, i ett mejl till SolnaDirekt.

Inför varje övningstillfälle kommer fastighetsägaren att informera hyresgäster i området att en övning kommer ske.

– Möjligheten att genomföra övningar i fastigheten gäller tills vidare, vid behov. Övningsverksamheten ska inte störa omgivningen, säger Madeleine Castenvik Holt.

Faktaruta: Nationella insatsstyrkan

Polisen nationella insatsstyrkan är den del av polisen som är Sveriges yttersta operativa resurs. Deras uppdrag är främst att vara anti-terrorstyrka.

De griper in när det anses vara för riskabelt för den normala polisverksamheten att ingripa.

Bland de insatser som är görs finns terrorbekämpning, grova rån, förstärkt livvaktsskydd och insatser mod särskild riskabla gärningspersoner.

Källa. Polisen

Stockholm Direkt