Drar till sig skumrask. Rasmus Jonlund (L) är missnöjd med hur Primus fått förfalla. Foto: Sacharias Källdén/Christoffer Röstlund Jonsson

Ödehus på Lilla Essingen får L att ilskna till

"Vi är inte nöjda över hur de hanterat saken. De måste skärpa sig." Så säger Kungsholmens politiske topp om byggbolaget Oscar properties och situationen med ödehuset Primus.

  • Publicerad 19:00, 15 apr 2019

Liberalernas Rasmus Jonlund är ordförande i stadsdelsnämnden. Han berättar att de lokala politikerna är väl medvetna om situationen med Primus, det jättelika tomma kontorskomplexet på Lilla Essingen. Där ska bli bostäder, men rivningen dröjer. Under tiden blir det nedsläckta området allt mer förfallet och hemsökt av vandaler. Polisen befarar att människor ska bosätta sig där.

– Vi ligger på fastighetsägaren Oscar properties så att de återkommer med ett datum för rivning. Om man läser andra tidningar än er så förstår man att deras ekonomiska läge inte är så bra. Men de måste ge besked om vad de planerar långsiktigt. Tyvärr är vår makt begränsad, vi kan inte göra mer än att fortsätta påtala att det är ett problem, säger Rasmus Jonlund (L).

Inbrotten i öde hus på Lilla Essingen ökar

Jonlund säger att fastighetsägaren måste ta ansvar för Primus: "Det är en central plats, det är inte svårt att hitta dit."

– Det skapar otrygghet och riskerar att bli ett tillhåll för mindre trevliga typer. Sedan är det en fara för de som tar sig in i huset, speciellt om det är lockar till sig barn. Det är roligt att de vill bygga nytt men de får sköta sig. Från stadens sida är vi inte alls nöjda med hanteringen.

Byggbolaget håller Lilla Essingen nedsläckt