Nödrop. Sedan Skärholmens Hembygdsförening förlorade sina lokaler har ordförande Elisabeth Ineheim föreningens material i travar hemma. Foto: Foto: Rasmus Panagiotis Columbus (arkivbild)

Ödesmöte för Skärholmens hembygdsförening

Utan lokal och med åldrande medlemsålder står Skärholmens hembygdsförening inför ett ödesmöte. Väjs inte nya styrelseledamöter in på nästa årsmöte kan föreningen komma att upplösas. "Det här är ett sista nödrop från oss", säger ordföranden Elisabeth Ineheim.

  • Publicerad 13:10, 12 mar 2019

Utmaningarna har varit många. I somras förlorande de sina lokaler i Skärholmens gård och i Jakobsbergs gård och sedan grusades hoppet om att få hyra ett av Stadsholmens hus vid Sätragårdsvägen. Nu har styrelsen förlorat gnistan att kämpa vidare.

– Det är flera i styrelsen som har svårt att orka. Det är ålder och sjukdom och allt möjligt. Det känns som om vi har gått in i väggen. Vi behöver förnyelse, nytt friskt blod och nytt liv, säger ordförande Elisabeth Ineheim.

Nytänkande och innovativt

Hon känner att föreningen är ständigt motarbetad. Stadsholmen nekade dem att hyra av dem för att de inte hade en verksamhet för barn och unga, och när de nyligen sökte utvecklingsstöd från kulturförvaltningen för att kunna ha en regelbunden verksamhet tillsammans med Vårberg-Skärholmens scoutkår, så nekades också det.

– Folk är historielösa. Jag har stått och pratat och pratat i stadsdelsnämnden, men utan resultat. Och kulturförvaltningen och den politik de bedriver är inte intresserad av historia. Det ska vara nytänkande och innovativt, men man ska aldrig blicka bakåt, säger hon.

24 mars klockan 14.00 har föreningen årsmöte på Jakobsbergs gård. Då ska nya styrelseledamöter väljas in. Dyker det inte upp någon som är villig att ta över så kommer beslut fattas om att avveckla föreningen.

Anders Petersson är revisor i Hembygdsföreningen. Han är även ordförande i Jakobsbergs gård och aktiv i många andra föreningar. Han tycker att det är viktigt att tittar på om det finns ett behov av en hembygdsförening.

– Jag tycker ju att det gör det och tycker föreningen har gjort ett fantastiskt jobb. Men jag tror man behöver få in medlemmar från andra etniska grupper och generationer. Det är ju till exempel väldigt bra för nysvenskar att få kunskap om den svenska kulturhistorien, säger han.

Anders poängterar att han inte vet vad föreningen redan har gjort för att hitta fler medlemmar. Men han tror att det är viktigt att bjuda in de grupper man vill se i sin verksamhet.

– Man kan kanske hyra Jakobsbergs gård en dag och bjuda in idrottsföreningar och etniska föreningar. Man måste fråga den generationen vad de skulle vilja ha en hembygdsförening till. ibland saknas det kommunikationen mellan dessa grupper, säger han.

Gå till politikerna

Men det finns också ett politisk ansvar, menar Anders Petersson. Och inte politikerna i stadsdelsnämnden tycker att föreningen fyller en funktion så blir det ett hopplöst läge, menar han.

Johan Kling (C), ordförande i stadsdelsnämnden, tycker att det finns ett behov av hembygdsförening.

– Det tycker jag absolut, men det måste finnas människor som vill driva föreningen. Det kan jag som politiker inte lösa åt dem. Det här är ju en stor utmaning för många ideella föreningar att rekrytera nya och aktiva medlemmar.

Men kan inte du som politiker göra det lättare för föreningen att rekrytera medlemmar? Genom att till exempel hjälpa till med en lokal?

– Jo men då behöver de sätta sig ner med mig och berätta vad de är de behöver. Jag fick ett pressmeddelande häromdagen där de skrev att de stod inför att avveckla, det är första gången föreningen är i kontakt med mig. Det hade varit jättefint om de kunde börja med ett samtal där de presenterar sin verksamhet och vilka behov och utmaningar de har, annars är det svårt att veta vad de behöver hjälp med och vi därefter kan se vad som är möjligt från politiskt håll.