Sara Bjelfvenstam Ullman och hennes familj har bott i sitt hus i 20 år. Innan dess tillhörde huset en trädgårdsmästare som var 90 år när han sålde. Foto: Hege Hellström

Odlar året om – startar kurser i Täby

Med växthusets hjälp och en hel del kluriga idéer kan Sara Bjelfvenstam Ullman skörda i sin trädgård året om. I vår startar hon kurser i trädgårdsodling – och kanske en hemmakrog i växthuset.

  • Publicerad 13:14, 10 okt 2017

Det är som att komma in i en annan värld när man kommer in bakom granhäcken i Roslags-Näsby. Lummiga träd och buskar – och blommor och grönsaker i alla färger. Kulörta bollar och vimplar förstärker känslan av att vara inbjuden till trädgårdsfest.

– Jag är väldigt tacksam varje dag, jag uppskattar verkligen den här miljön, säger Sara Bjelfvenstam Ullman.

Hon och familjen har bott i sitt hus i 20 år. Innan dess tillhörde huset en trädgårdsmästare som var 90 år när han sålde.

– Huset var ett ras med nio lager plastmattor, men det var en gammal, härlig trädgård, med mattor av scilla och blommande syrénhäckar. Vi ville behålla trädgården som den var, med jättefina perenner och tulpangångar, säger Sara.

Men huset behövde dräneras, så hela trädgården grävdes upp.

– Det var en stor sorg, men jag har försökt återställa trädgården med gamla arter som passar här.

Sara har alltid odlat vackra sommarblommor, men när de fyra barnen var små fanns inte tiden att odla grönsaker.

– Men de senaste två åren har jag helt snöat in på grönsaker. Nu kan jag inte tänka mig att inte få mat från trädgården, så jag har sått i augusti och ska skörda i höst.

Sådant som passar bra att så under hösten är vintersallad, ruccola, plocksallad och sockerärtor, berättar Sara. Även rödbetor och gulbetor funkar – även om det inte blir några betor är bladen goda att ha i sallad. 

Hon ska också så i december, innan tjälen går i jorden.

– Sådant som tål kyla bra, som spenat.

Växthuset en dröm

Men allt det här är möjligt tack vare en nyhet i trädgården: ett växthus.

– Det har varit en dröm under alla år, och nu kunde vi förverkliga den.

Många använder växthuset under en del av året, men Sara odlar alltså under vintern.

– Jag bäddar in växterna i täcken, och har ett litet växthus i växthuset. Ibland tänder jag ett blockljus därinne, det gör förvånansvärt mycket.

Sara brinner för miljö och hållbarhet.

– Så mycket som möjligt som behövs i trädgården, lådor, krukor, korgar och utemöbler, köper jag på second hand. Jorden jag behöver kommer från vår kompost där vi använder bokashi, en sorts mikroorganism. Det blir jättebra jord. Jag vill ta ansvar och göra det jag kan för en hållbar utveckling.

Sara Bjelfvenstam Ullman i sin fantastiska trädgård. Foto: Hege Hellström

Under hösten har Sara testat att hålla kurser.

– Jag slängde ut frågan till alla Facebook-vänner. Det kom folk jag inte träffat på 20 år.

Kurserna, som hon ger i sitt företag SaraDisets namn, handlar om täckodling, kompostering och giftfri odling. I vår drar hon igång kurser för allmänheten. 

Under höstens kurser har Saras make Patrick Ullman lagat vegetarisk mat från trädgården som avslutat dagen.

– Vi har lösa planer på att öppna hemmakrog i växthuset. Patrick har tidigare jobbat på restaurang och älskar att laga mat.

Till vardags är Sara barnsjuksköterska på två Danderydsskolor, men hon har tagit tjänstledigt under hösten för att kunna satsa på sin passion. Då har det också funnits tid att syra, sylta och torka skörden

– Realistiskt är nog att jobba halvtid sedan, säger Sara och serverar en äppelpaj dekorerad med ätbara blommor från trädgården. 
 

"Vi har lösa planer på att öppna hemmakrog i växthuset" säger Sara Bjelfvenstam Ullman, här bredvid sin make Foto: Hege Hellström

Saras 5 bästa odlingstips

Bokashi-kompost. 
Bryt ner matavfallet med hjälp av mikroorganismer. Det blir jord på fyra veckor som ger bra fart åt växterna, fina blommor och goda grönsaker. 

Täckodling. 
Genom att täcka jorden med organiskt material som gräsklipp får grödorna näring och det behövs mindre bevattning. Lagret behöver vara tio centimeter tjockt och det görs ett par gånger under säsongen.

Jaga sniglar. 
I en giftfri odling kommer det in sniglar och andra djur som odlaren helst slipper. Det finns dock hjälp, som bakterier som motar bort larver.

Fårull mot rådjur och ogräs. 
”Ful-ull” som bönderna slänger kan du få gratis eller för ett par hundralappar. Lägg ullen som marktäckare så slipper du rensa ogräs och får ha tulpanerna i fred för rådjuren.

Samplantera blommor och grönsaker.
Och tillåt visst ogräs, det gör nytta för pollinerare och växtlighet. Trädgården ska inte vara perfekt! Lämna en liten plätt där det får finnas biologisk mångfald. 

De tar Pippi Långstrumps jul upp på scen

Nyheter "Pippi innebär girl power" Pepparkaksbak på golvet, klappar i trädet och Lilla gubbens meterlånga halsduk. I december blir "Pippi firar jul" till musikal på teater Intiman vid Odenplan, och vi har träffat några av...torsdag 5/12 16:45

De samlar Norrorts hundägare för gemensam prommis

Nyheter Alla kan följa med och öva lydnad Söker du sällskap till hundpromenaden – och vill passa på att köra övningar ihop med en hundinstruktör? Nu startar Danderyd-Täby brukshundsklubb gemensamma promenader för kommunernas hundägare.onsdag 4/12 15:56
Stockholm Direkt