Stockholms stad upphandlar hotell- och vandrarhem för att klara mottagandet av nyanlända. Foto: Andreas Jennische/Scharlotta Peppare

Oenighet inom Stockholms stad om att hyra hotell och vandrarhem till nyanlända

Kristdemokraternas Erik Slottner motsätter sig Stockholms stads beslut att upphandla hotell- och vandrarhemsplatser för att klara mottagandet av nyanlända. Även Sverigedemokraterna säger nej.

  • Publicerad 22:18, 28 nov 2016

Det var på kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen som det frågan om boendeplatser till nyanlända skulle avgöras.

Stockholms stad är ålagda av regeringen att ta emot och ordna bostad är 2 810 nyanlända personer under innevarande år. Alla planerade modulhus har tillfälligt stoppats av länsstyrelsen på grund av oklarheter kring markarbetena och med bara dagar kvar till december återstår ännu 800 platser.

LÄS ÄVEN Stockholm bokar hotell och vandrarhem för att klara flyktingmottagandet

Som en akutåtgärd beslutade en majoritet i kommunfullmäktige på måndagen att upphandla hotell- och vandrarhemsplatser för att klara årets mål.

Kristdemokraterna reserverade sig.

– Regeringen anvisar ett stort antal nyanlända till Stockholm och sätter samtidigt stopp för nya modulhus. Staten måste ge kommuner rimliga förutsättningar att ta ansvar för flyktingmottagandet, sa Erik Slottner i talarstolen.

Han inlägg väckte reaktioner.

– Men vad tycker du att vi ska göra för att kunna ta emot fler nyanlända då? frågade socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

– Jag tycker att vi ska bygga modulbostäder och jag vill att plan- och bygglagen ändras så vi kan göra det. När vi erbjuder hotell och vandrarhem till nyanlända är jag rädd att det sticker många i ögonen, sa Erik Slottner.

LÄS ÄVEN Gamla rättspsyk blir bostäder för nyanlända. Men modulerna i Sörskogen skjuts upp - igen

Anna Rantala Bonnier (Fi) tog replik:

– Skulle staden säga nej till att ta emot nyanlända, är det du vill?

Erik Slottner svarade att han varit drivande till att Kristdemokraterna ställt sig bakom bosättningslagen, som ålägger kommuner att ordna bostäder åt nyanlända, men att han saknar extraresurser för att klara uppdraget.

– Jag vill se en arg rödgrönrosa majoritet som ställer krav på regeringen! sa Erik Slottner.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet att köpa hotell- och vandrarhemsplatser – av kostnadsskäl.

– Det talas om en hotellnota på 40 miljoner kronor, sa Per Ossmer (SD).

Det väckte kamplusten hos Karin Wanngård (S) som kritiserade Per Ossmer för att direkt sätta flyktinghjälp i relation till en kostnad.

– Att folk flyttar hit är en enorm tillgång för Stockholms stad. Och vi blir bara starkare av den breda solidaritet vi visar i flyktingfrågan

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.