Vill ha sociala medier-koll. Emma Wallmark, Leah Mac Guiness och Caroline Rehme går i sexan. De tycker gott att man kan få kolla Snapchat och Instagram på skoltid. Om alla i deras ålder har en egen smartphone? Såklart. Foto: Sacharias Källdén

Oenighet om mobilförbud – ända in i klassrummet

Åh, älskade hatade mobiltelefon! Nu har mobilfria skolor blivit storpolitik då både S och L vill ha ett nationellt förbud. Vi besökte ett plugg där man redan plockar barnens telefoner.

  • Publicerad 20:09, 16 apr 2018

Det heter inte förbud. Nej, rektorn förklarar att det är en policy. Oavsett vad du vill kalla det, så är resultatet av Norra Ängby skolas nya regler detsamma: på morgonen lämnar eleverna in sina telefoner till lärarens låsta mobildagis. Där ligger de tills det är dags att gå hem. För att ingen ska glömma, förklarar skyltar i korridorer och omklädningsrum att här, här gäller total mobilfrihet.

Vissa klasser har haft dagis länge. Men nu, sedan nyår, är reglerna klara, tydliga och gäller alla Norra Ängbys 830 elever. Och så vill Socialdemokraterna att det ska se ut på riksnivå. I ett oväntat utspel gällande ordning och reda, gjorde S nyligen en u-sväng och hakade på Liberalernas krav på ett nationellt klart som korvspad-förbud. Enligt S och L ska ingen lärare behöva känna att Instagram snor uppmärksamhet i klassrummet.

Förbud hela dagarna

En skola i Norrort som också infört mobilförbud är Täby friskolas högstadium Enhagen, som sedan i höstas har mobilfritt.

– Vi har alltid haft mobilförbud på lektioner, det har vi haft sedan tidigare. Men skillnaden nu att det är mobilförbud hela dagarna, säger rektorn Karin Järleby.

Enligt henne har de sett ett stort upplyft med det sociala.

– Det gör att det blir en trevligare stämning. Det är också förbättringar för relationen mellan lärare och elev, man sätter sig och pratar eller spelar kort. Vi är jättenöjda, säger Karin Järleby.

– Vi kommer fortsätta med det. Det känns väldigt bra och jag tycker det påverkar stämningen på skolan väldigt mycket.

Eleverna på Norra Ängby är dock inte överdrivet nöjda.

– Jag hatar den nya regeln, utbrister sjätteklassaren Leah Mac Guiness.

Hon och klasskamraterna Emma Wallmark och Caroline Rehme, som är på väg in i tonåren, har Snapchat och Instagram, tycker att Facebook är för vuxna, och säger att de inte varit med om så mycket elakheter i sina sociala medier. Fast att inte få lika många lajks och kommentarer som kompisarna, är också tungt.

– Man blir avundsjuk. Samtidigt är det en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget, säger Caroline Rehme, och får medhåll av de andra: ”Det är jobbigt att inte ha koll”.

Deras föräldrar säger att den mobilfria skolan är toppenhärlig. De anser att kidsen har för mycket skärmtid och brukar berätta att när de var små var de minsann alltid ute i naturen. Trion tjejer köper nog inte de skrönorna rakt av då päronen älskar sina egna telefoner, men de tycker såklart att det är bra att det inte är några lurar som lurkar i gympaduschen. Men mobil på rasten borde ändå vara okej.

Trött på förbuden

En som tycker det borde vara okej i skolan prick överallt prick hela tiden, är Stockholmsläraren Anders Engström. Han är trött på förbud i läroverken, det ska vara dialog – barnen måste få lära sig ett schyst förhållningssätt till den mobila tekniken.

– Ordningsproblem? Det är förkastligt och pajigt att skylla på en enhet. Ordningen i klassrummet ska läraren stå för, fnyser Engström, och skjuter in att det är häpnadsväckande att Socialdemokraterna bytt fot. Panikåtgärd kallar han det, och tycker att det vore vettigare att utbilda lärarna hur de ska hantera frågan.

Liberalerna har som sagt länge förespråkat ett nationellt mobilförbud. Men liberalen Camilla Ifvarsson, ordförande i barn- och grundskolenämnden i Täby kommun, tycker att riktlinjer på varje enskild skola är en tillräcklig åtgärd i dagsläget.

– Vi planerar inte ett nämndbeslut för mobilförbud och har på kommunen inte heller diskuterat riktlinjer. Min syn är att jag tycker att lärare och rektorer ska ha mandatet att bestämma huruvida man vill ha förbud i klassrummet, säger Camilla Ifvarsson (L).

Och det är redan flera skolor i Täby som har valt att införa mobilförbud.

– Det har ju visat sig att det är positivt för lärandeutvecklingen. Men använder man mobilen som ett verktyg i klassrummet och har en metod för det tycker jag att man ska få ha det så, såvida det inte stör undervisningen, säger Camilla Ifvarsson.

”Behöver lösas”

Annika Gryhed, socialdemokratiskt oppositionsråd i Täby, ser däremot ett nationellt mobilförbud som en rimlig åtgärd.

– Praktisk politik handlar om att man måste se till verkligheten och lösa de problem som finns där på bästa möjliga sätt. Det här är ett problem som behöver lösas, säger Annika Gryhed (S).

För socialdemokraterna spelar klassfrågan en viktig roll i diskussionen. Om mobiltelefoner ska användas i undervisningen bör man ha i åtanke att inte alla barn har samma ekonomiska förutsättningar.

– Jag välkomnar mobilförbud som ett förtydligande och för oss är det en fråga om arbetsro och jämlikhet. Om man av pedagogiska skäl behöver mobilen i undervisningen ska det vara skolans uppgift att erbjuda de verktygen till alla elever, säger Annika Gryhed.

Nere på golvnivå tycker rektor Kerstin Jansson att det är lite konstigt att det blivit storpolitik av det hela, fast att Norra Ängby ändå kommit fram till att mobilförbu... förlåt, mobilpolicy är en bra idé.

– Mobil, keps, läxor, röra sig mer – politiken bygger på att man röstar på lätta frågor. Skolan är mer komplicerad. Viktigare vore en blocköverskridande, gemensam politik som ligger fast länge så att vi slipper massa hattande kring hur skolan ska utvecklas, säger Kerstin Jansson.

SÅ TYCKER PARTIERNA

Totalt nationellt mobilförbud i skolan: JA eller NEJ?

Moderaterna

Nej. Självklart ska skolor kunna förbjuda mobiler. Men det är en fråga för rektorer och lärare att avgöra när och hur mobilerna ska förbjudas. Ett nationellt förbud är fel väg att gå. Beslut om mobilförbud ska fattas lokalt och av rätt personer, nämligen lärare och rektorer. Vi vill även införa skriftliga omdömen i ordning och reda.

Liberalerna

Ja. Alla elever har rätt till utbildning och då behövs studiero i klassrummen. Målet är att alla elever ska kunna arbeta i lugn och ro. Skolan ska ha den allra bästa arbetsmiljön och så är det inte idag. Vad gäller raster bör man kunna införa mobilfrihet om det behövs för att till exempel motverka trakasserier som sker på sociala medier.

Sverigedemokraterna

Nej. Telefonhotell finns redan. Men om det behövs tydligare regler för att stärka lärarnas roll så kan det vara bra med lokala regler. Trygghet i skolan stavas pliktskola. Det finns runt 150 elever i Sverige som är direkt farlig. I många fall är de skyldiga till grova brott men är inte straffmyndiga. En sådan elev kan sätta skräck i en hel skola. Dessa elever sätts i pliktskola med mycket duktiga lärare. Arbetsmiljö måste fredas.

Miljöpartiet

Nej. Vi anser att det är upp till varje skola att avgöra om de vill införa det. Vi vill satsa på elevhälsan i form av fler sköterskor, kuratorer, psykologer och speciallärare. Det är viktigt att skolan har resurser att arbeta aktivt och förebyggande med psykisk ohälsa. Elever som mår dåligt eller far illa ska få hjälp i tid. Mobbning ska bekämpas.

Socialdemokraterna

Ja. Under lektion ska mobiler inte användas om läraren inte bedömer att de behövs. Idag är läget omvänt; mobiler är tillåtna om inte lärare säger motsatsen. Detta vill vi ändra på, för att öka studieron och tryggheten. Men också för att lärare ska få större mandat att bedriva undervisning och elever ska kunna ta till sig kunskap i lugn miljö.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36