Officerare vägrar åka till insats i Mali

Två män, anställda på Livgardet i Kungsängen, riskerar att straffas disciplinärt. Det efter att de vägrat att resa till Mali.

  • Publicerad 11:11, 24 jun 2020

Två officerare vid Livgardet vägrar att resa ned till Mali och delta i planerade insatser med den svenska Mali-styrkan, eftersom de anser att coronapandemin ändrat förutsättningarna radikalt. Nu riskerar de att straffas disciplinärt.

Tränad för riskhantering

Officerarnas agerande kan nu komma att bedömas som arbetsvägran. Det skriver ansvariga befäl i anmälningar till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. En av männen var tilltänkt som gruppchef i sitt förband.

I den aktuella anmälan till nämnden står det att just denne officers beslut
är extra anmärkningsvärt
då det handlar om en
officer anställd just för denna typ av uppdrag, där risk­hantering är en del av vardagen.

Har påverkat varandra

Enligt anmälan är den samlade bedömningen att männen sannolikt har påverkat varandra i ställningstagandena, som de stått fast vid i samtal med befäl. Officerarna har bägge uttryckt att de inte kan åka under de ”givna förutsättningarna”. Mali är efter coronautbrottet ett stängt land. Endast chartrade flygplan med personal som ska delta i FN-insatsen släpps in. Varje person som ska delta i insatsen måste också underkasta sig två veckors karantän både före och efter Mali-uppdraget.

Misstänks ha smittats

I mars rapporterade TV4-Nyheterna om att en svensk officer knuten till just FN-styrkan i Mali misstänktes vara smittad med coronaviruset. Det gjorde att staben som var stationerad
i huvudstaden Bamako blev beordrade att stanna i sitt
läger i avvaktan på eventuella karantänsregler.

I FN:s säkerhetsråds resolution 2295 anges bland annat följande uppgifter som prioriterade för Minusma (insatsen på Mali officerarna skulle till):

1. Stödja Maliska regeringens och de väpnade gruppernas implementering av fredsavtalet.

2. Verka för dialog, försoning och minska spänningar mellan grupperingar.

3. Skydda civila och stabilisera befolkningscentra, även mot asymmetriska hot.

4. Skydda FN:s personal och egendom.

Sveriges medverkan i Mali

Sverige deltar i två insatser i Mali: European Union Training Mission Mali och Minusma.

Bästa placeringen någonsin för Upplands-Bro

Upplands-Bro klättrar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är kommunen på plats 12 i landet. – Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med...onsdag 23/9 10:07

Sämsta placering någonsin för Håbo på näringslivsranking.

Håbo siktar uppåt – men rasar i stället. När företagsklimatet granskas hamnar kommunen på plats 206 i landet, sämsta placeringen någonsin. – Det är i första hand nytillkomna kategorier som...onsdag 23/9 9:46