Ojämnheter ska korrigeras

De nylagda stenplattorna på Kungsängens torg är ojämna. – Flera har vittnat om att de har snubblat, och rent estetiskt är det ju ett klagomålskalas, säger Åke Holm, som själv är plattläggare. Men kommunen meddelar att det ska korrigeras.

  • Publicerad 08:00, 14 dec 2018

Åke Holm, Brobo och markläggare, reagerade direkt när han såg hur plattläggningen är utförd på Kungsängens torg. Vissa plattor sticker upp högre än andra och en del kanter är skarvade med utskurna bitar medan det vid andra kanter syns gluggar.

– Framför allt finns det en snubbelrisk, i synnerhet för gamla och personer med blindkäpp. Många passerar på väg till vårdcentralen. Estetiskt sett ser det ju så jäkla fult ut att det är en skymf mot yrkeskåren att lämna det så här, säger Åke Holm.

Han menar att MJ Contractor bär ansvaret, men att de olika momenten alltid lejs bort.

– I en upphandling går man alltid på den billigaste, och det händer ganska ofta att det blir små företag utan erfarenhet.

Fick nedslag i besiktningen

Men markarbetet är inte färdigt. Håkan Eriksson, byggledare för Upplands-Bro kommun, har varit på plats vid byggarbetet i veckan eftersom klagomål har inkommit till kommunen. Han förklarar att plattläggningen har förbesiktats och att nedslag har gjorts på ett antal punkter.

– Kommunen har beställt en jämn yta och det är det vi kommer att betala för. Det är olika storlekar på plattorna, men de bör gå att slå ner. Firman tror att de kommer att kunna köra med vält. Annars får de lägga om.

Men den delen av torget hålls ändå öppen för att tillgängligheten ska fungera under vintern.

Inte farligt att öppna upp

– Alternativen vi hade var att stänga av helt och låta folk gå i trappan upp mot Kyrkvägen eller en omväg. Besiktningsmannens bedömning var att det inte var något farligt att öppna upp, säger Håkan Eriksson.

Michael Weldai, projekt­ingenjör på Upplands-Bro kommun och projektledare för Kungsängens nya torg, meddelar att de fel som hittats i förbesiktningen ska korrigeras före slutbesiktningen i mars.

– Vi på kommunen är väldigt måna om att det ska bli bra. Det är också viktigt att det ska fungera under tiden. Man får komma ihåg att torget är en levande plats, och flaskhalsen som uppkom när bara trappan var ett alternativ blev ett problem. Om det ser förjäkligt ut under tiden ber vi om ursäkt, men vi säger inte att det är klart.

Kan tjäle försena arbetet?

Åke Holm tvivlar på att plattläggarna kommer att bli klara med åtgärderna i tid eftersom vintern är på intågande.

– När tjälen hugger in går det inte att göra någonting förrän i april, säger han.

Men Michael Weldai håller inte med.

– Återgärder kan göras i efterhand, och överlämnande för projektet görs till oss efter en godkänd slutbesiktning.

– Det är visserligen inte är slutbesiktigat än. Men man borde ju se varthän det barkar med tidslimiten, när det uppenbarligen rör sig om en och annan anställd som inte vet hur man lägger plattor och handskas med en kapmaskin, säger Åke Holm

Drömtorget i Kungsängens centrum

Under våren 2018 startade arbetet med att förnya Kungsängens torg.

Visionen är att skapa en identitetsstark mötesplats att vistas på året runt, för stora som små.

Upplands-Bro kommun har anlitat MJ Contractor för arbetet, som i sin tur anlitar underleverantörer.

Arbetet pågår till våren 2019.

Willys slutar sälja engångsgrillar

Snart kommer man aldrig mer att kunna köpa engångsgrillar på Willys i Bro. Axfoods kedjor, Willys, Hemköp och Tempo, slutar sälja dem – för gott.torsdag 27/6 12:00

Systembolaget uppgraderar butiken i Bålsta C

Det har ryktats om att Systembolaget ska lämna Bålsta centrum. Så kommer det inte att bli. Tvärtom uppgraderar man nu butiken och förlänger dessutom avtalet med tio år.torsdag 27/6 9:14

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt