Kulturhus? Snart ska stadens planer för tegelhuset på Halmstadsvägen viasas upp. Foto: Sacharias Källdén

Ökad mobilisering för kulturhus i Söderort

Öl-entusiaster och arkitekter ansluter sig till kampen för ett nytt kulturhus i Björkhagen. Nu uppvaktas politiker för att fixa nytt liv i rivningshotade panncentralen.

  • Publicerad 11:33, 8 jan 2019

Den lokala aktionsgruppen, som slåss för att göra om Svenska Bostäders tegelkåk på Halmstadsvägen till ett kulturcentrum, fortsätter att mobilisera.

Titta in i gamla rivningskåken i Björkhagen

Planen är att det ska byggas 140 nya hyresrätter här istället men kulturhusets förkämpar jobbar nu för att så snart som möjligt få till möten med stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) för att ändra stadens kurs.

Enligt Jan Ohlin, ordförande i den nystartade kulturföreningen Björkhagens Hjärta, växer engagemanget för kulturhuset.

– Vi känner stöd från alla läger. Flera arkitekter har hört av sig och vill hjälpa till. Företagare, föreningsliv och lokala politiker, alla tycker att det är en bra idé. Nästa steg är att ta det till Stadshuset, säger Jan Ohlin.

Öl-bryggeri vill in

Att skapa ett galleri, en scen, lokaler för dans och musik, keramik och textil och en restaurang är några av föreningens idéer. I höst har också Gamla Enskede Bryggeri, som inte längre får plats i sitt garage, visat intresse för att göra hantverksöl i kulturhuset.

Poppis bryggeri i Enskede har vuxit ur garaget

– Det lät som en kul grej och vi är i behov av att flytta igår. Det är också häftigt när olika kulturbärare lyfter fram varandra. Det behövs fler bostäder men folk vill också bo där det finns lokaler och där det finns liv, säger Robin Johnander, som driver bryggeriet.

Nästa chans för allmänheten att påverka bostadsplanerna och framtiden för panncentralen blir formellt när det är dags för samråd. Stadens plan är att det ska hållas i februari.

<3. Det här pepparkakshuset har vunnit mångas hjärtan i Björkhagen. Foto: Privat

Söt opinionsbildning

Under julen har Björkhagens Hjärta försökt att opinionsbilda med hjälp av ett pepparkaksbygge som visar det önskade kulturhuset i deg. Det har stått i skyltfönstret på Björkens konditori och blivit en lokal snackis, enligt Jan Ohlin.

– Ja! Ett pepphus blev det. När det lyser i alla fönster kan man föreställa sig hur det är aktiviteter i hela huset. Det är inspirerande, säger han.

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08