Roberth Kindrot, polis, i Björns Trädgård. Foto: Erik Simander

Ökad spänning mellan utsatta grupper vid Björns trädgård

Nattgästerna har dragit vidare och våldet kring krogarna minskat. Nu samlas istället allt fler människor som mår psykiskt dåligt vid Björns trädgård. Så här jobbar staden och polisen för att förändra parken.

  • Publicerad 11:54, 7 sep 2017

Förra torsdagens knivattack mot en polis vid Björns trädgård väckte på nytt liv i debatten om tryggheten kring parken och Medborgarplatsen.

Staden, polisen, lokala brottsförebyggande rådet och SL har i flera år jobbat för att göra området lugnare. Ändå känner sig många Söderbor fortfarande inte säkra här.

Enligt polisen var förra veckans knivdåd helt oprovocerat och vad som drev den häktade misstänkte vet vi inte. Det enda som är känt om den 17-årige killen är att han var inlagd på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Ett läkarintyg angående hans psykiska hälsa ska inhämtas av domstolen.

Krogvåldet minskar

Att polismannen attackerades just vid Björns trädgård kan vara en slump men att fler och fler personer som mår psykiskt dåligt samlas kring parken är en trend.

Det säger Södermalms kommunpolis Robert Kindroth som började jobba i området för tio år sen. Han har också arbetat som områdeschef vid Medborgarplatsen när det mobila poliskontoret stod här.

– Då sprang vi mellan slagsmål i krogkön, McDonalds och vid tunnelbanan. Vi hade två våldstoppar, klockan ett när Götgatsbacken stängde och vid tre när Medis stängde. Men de senaste tre åren har nattvåldet minskat, säger Robert Kindroth.

Björns trädgård får strålkastare

Att krogvåldet minskat beror inte bara på Medborgarhusets klubbar stängt, enligt polisen. Trenden med minskade våldsbrott om nätterna ser man i hela staden. Stockholmarna verkar ta det lugnare på krogen.

Psykiska ohälsan ökar

Polisen jobbar ändå dagligen i Björns trädgård och på Medis. Nattgästerna har försvunnit men allt fler människor som mår psykiskt dåligt samlas här, enligt Robert Kindroth.

– Det är personer som själva är offer på ett eller annat sätt. Det är marockanska ungdomar, de som tigger, blandmissbrukare som tar olika substanser och alkoholister. De har ökat och det är mer konfliktytor dem emellan på ett sätt som det inte var förut, säger han.

Roberth Kindrot, polis, i Björns Trädgård. Foto: Erik Simander

Han understryker att det är långt ifrån alla dem som mår dåligt som är farliga eller begår brott och tittar man på statistiken för området har brottsligheten minskat de senaste tre åren. Det har blivit lugnare, enligt polisen.

Men brottsförebyggande insatser som riktade sig mot det krogrelaterade våldet, som kamerorna som sattes upp 2012 för övervakning om nätterna, är verkningslösa mot den nya problematiken.

– Nu gäller det att hela samhället hjälps åt. Hela cirkeln med socialtjänst och behandling av missbruk måste fungera. De i samhället som mår sämst mår ännu sämre idag. Den trenden ser vi, säger Robert Kindroth.

"Förändra dynamiken"

För politikerna i stadsdelsnämnden har otryggheten i Björns trädgård också varit en huvudvärk i många år. Lokala rådet Söderandan jobbar brottsförebyggande i området med boende och företag och staden har på olika sätt försökt förändra parkmiljön.

S-topp: Så ska vi göra Björns trädgård tryggare

Nu är planen att gräsmattan mellan Babylon och Tjärhovsgatan ska höjas upp så att kopplingen till lekparken stärks och gräset används av fler. Den övre platån, ytan ovanför trappan mot moskén ska rustas upp. Här hoppas stadsdelen att det kan bli kafé. Belysningen i området ses över igen.

– Vi försöker göra det trevligare, mer inbjudande och förändra dynamiken i parken. Det är ett idogt arbete som vi måste fortsätta med. Men man måste inse att det här är en central plats där många rör sig. Att ändra stadsmiljön löser inte alla problem, utan det här speglar samhället i stort, säger Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden.