Ökad stöldrisk under hösten

Båtsäsongen fortsätter även efter semestrarna. Då drabbas många båtägare av stölder. Nu uppmanar polisen till extra vaksamhet.

  • Publicerad 11:13, 9 sep 2019

Den här tiden på året fram till början av oktober stjäls båtmotorer främst.

När semestrarna är över, men de flesta båt­ägare ännu inte har tagit upp sina båtar, är extra utsatt för stölder. Det menar sjöpolisen Johan Skogfledt, som har sett samma mönster under flera år. Han varnar nu båtägare.  

– Mellan den här tiden på året fram till början av oktober stjäls båtmotorer främst. Många lämnar båten och inväntar båtupptagningen och åker dit på helgerna. Däremellan är mindre klubbar som inte har nattvakter utsatta för båtmotorstölder, säger han.

Johan Skogfeldt uppmanar båtägare att hjälpas åt och hålla koll. Han har även fler tips till hur det går att minska risken att utsättas för stöld.

– Vi har lättare att hitta grejerna om de är märkta ordentligt. Man kan ta en egen gravyrpenna och gravera in personnummer. Sedan finns det GPS-larm som blir bättre och billigare. Där är mitt tips att man installerar GPS-larm i båten och inte i motorn. Det är förhållandevis lätt att hitta och slita bort från en motor. I nio av tio fall förs båten bort, då kan vi se när båtarna förs bort.

Ekerö båtklubbs medlemmar har den här säsongen varit förskonade från stölder. Klubbens ordförande Göran Thingvall tror att det kan ha flera anledningar.

– Vi vaktar på nätterna. Vi går från kväll till morgon, säger han.

Att det finns ett bostadsområde i närheten tror han också kan bidra till ökad säkerhet.

– Det rör sig folk hela tiden, det tror jag är avskräckande, säger Göran Thingvall.

En av många båtägare på Mälaröarna är Bengt Hammarlund som är deltidsboende på Kungshatt med båten i Jungfrusund. Han känner till att hösten är en extra riskfylld tid.

– Men just den här båten som jag har är nog mindre stöldbegärlig, säger han.

Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Quiz. Testa dina kunskaper om lediga veckan Mälaren ligger öppen, snödroppar blommar och åkrarna lyser i olika nyanser av grönt och brunt. Men skenet bedrar – det är fortfarande februari och sportlovet är här. Det första du ska göra? Utmana...lördag 22/2 7:30

Guldregn över Bromma gymnasium i företagartävling

Nyheter Vann sju av tio kategorier I veckan korades Stockholms bästa UF-företag, som nu går vidare till SM. Bromma gymnasium kammade hem sju av tio guld, bland annat i kategorin Årets UF-företag, på den första tävlingsdagen.fredag 21/2 11:09

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men denna vecka klubbades första steget.torsdag 20/2 11:52