Dåligt. Erik Andersson ser allvarligt på det som hänt, även om det skulle vara ett "skämt". Foto: Maria Svensson/Erik Andersson

Okänd person ber om ursäkt för Sovjetflagga i Täby

Igår natt bytte någon ut Täby kommuns flagga till en sovjetisk flagga. Idag kom ett mejl från en okänd person som hävdar att de ligger bakom handlingen – och att det var ett skämt.

  • Publicerad 15:21, 18 jun 2019

Igår morse fick kommunen en chock efter att någon bytt ut kommunflaggan till en sovjetisk flagga. På kommunhusets entré satt även klistermärken föreställande seriefiguren Pingu som håller i ett automatvapen och står framför en röd stjärna.

Täby kommun valde att polisanmäla händelsen och kommunstyrelsens ordförande såg mycket allvarligt på det som inträffat. Han berättar även att det stod "Fuck Täby kommun" skrivet på flaggan som hängdes upp.

– Kommunistsymbolen står för förtryck och oavsett vem som gjort det så tar man inte i anspråk en officiell flaggstång. Det är ett slag mot friheten, sa Erik Andersson (M) till TäbyDirekt igår.

Var bara ett skämt

Men idag kom ett mejl till Täby kommun från en anonym person som hävdar att hen är en av de som gjort bytet av flaggan. Personen skriver i mejlet att handlingen missuppfattats och att det enbart var ett skämt.

"Jag vill bara be om ursäkt för och försöka förklara Sovjetflaggan utanför kommunhuset i natt. Vi menade det bara som ett simpelt skämt och hade inga onda intentioner mot Täby kommun eller någon speciell person", skriver personen i mejlet.

Personen fortsätter med att speciellt be om ursäkt till Erik Andersson som enligt avsändaren "verkar ha tagit extra illa upp."

Personen skriver vidare i mejlet att de inte kommer från en politisk organisation utan att de gjort handlingen då de tyckte att det verkade roligt att hissa en sovjetisk flagga i en borgerlig kommun som Täby.

Målad flagga. På flaggan som hänges upp igår natt stod texten "Fuck Täby kommun".

På entrén satt ett klistermärke med med det här symbolen.

"Det är ett väldigt dåligt skämt"

Erik Andersson poängterar att man inte kan vara säker på att det är personen som gjort handlingen som har skickat mejlet. Han menar även att han trots ursäkten inte ser händelsen som ett roligt skämt utan som en allvarlig händelse.

– Det är ett väldigt dåligt skämt att hänga upp en flagga med en symbol för ondskans ideologi, säger Erik Andersson.

Polisanmälan står kvar och Erik Andersson har svarat på mejlet. Han vill nu att personen ger tillbaka Täbys flagga.

"Jag vill gärna ha tillbaka Täbys flagga som ni har stulit. Du kan kontakta mig för överlämnande eller meddela på vilken plats jag kan hitta den", skriver Erik Andersson i svarsmejlet.

Stockholm Direkt