Okänd radiostation på Åsen når hela världen

Få vet om att det sänds radio direkt från en studio i Hägerstensåsen varje dag – och att folk från hela världen lyssnar.

  • Publicerad 14:19, 19 mar 2018

I slutet av 70-talet föddes begreppet närradio och på 80-talet, innan P4-kanalerna fanns, startades en mängd närradio-stationer i olika källare och medborgarhus runt om i landet.

Den första provsändningen från Radio Sydväst och Hägerstensåsens medborgarhus gick ut på frekvensen 88,9 den 7 november 1985. Det var en kassett på två gånger fem minuter.

Sedan dess har det hänt en hel del – och även om många tänker att radio i största allmänhet, och närradio i synnerhet är på utdöende är Radio Sydväst i allra högsta grad levande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu sänder 13 helt olika typer av föreningar – några exempel är Skärholmens församling, Enighet för Etiopiens bästa, Kurdiska demokratiska och kulturella föreningen i Stockholm och Hare krishna – program från tidig morgon till sen kväll, varje dag.

– Vilken förening som helst får sända om de klarar min teknikkurs och betalar timavgiften. De är själva ansvariga för innehållet och får såklart inte säga något i radio som byter mot lagen. Det är samma regler som för Sveriges Radio till exempel, förklarar Rolf Persson, stationsföreståndare och radions enda anställde och lägger till:

– Radion har inget kommersiellt syfte, den är en plattform för att föreningar ska få höras.

Lyssnarna finns över hela världen. En av föreningarna som sänder radio här är latinamerikanska Radio Bahia. De började för 15 år sedan och nu sänder de 15-20 ideellt arbetande radioentusiasterna i föreningen 10 timmar om dagen. De har allt ifrån "ring in"-program med läkare och psykolog till musik- och samhällsprogram och nyheter från Sverige och världen.

De vet inte hur många lyssnare de har, men uppskattar att det är många – de som flyttat från Sydamerika till Sverige, de som vill lära sig spanska, de som inte kan ett ord men som gillar musiken.

– För några veckor sedan blev det kaos för att det var så många som ringde in. Vi kunde inte sända alls på grund av ett strömavbrott och folk undrade vad som hänt. Radion är en stor grej för folk trots all ny teknik, säger Christian Romero, som startade Radio Bahia tillsammans med sin pappa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Christian Romero är på plats två timmar varje dag – trots att han bor en bra bit bort, har fem barn och är egenföretagare inom bygg-branschen. Stressigt, visst. Men han tycker att det är värt det – inte minst för alla människor han får träffa via radion. Som stora sydamerikanska artister, kända fotbollsspelare och politiker.

Radiokollegan Alex Morales, också inom byggbranschen till vardags, håller med och säger att den ultimata betalningen för jobbet de lägger ned är när de får bekräftelse på att folk också lyssnar.

– En kille kom fram och frågade om jag var Alex – som sänder musikprogram på Bahia. Han kände igen min röst, det kändes jättekul!

Men journalister kallar de sig inte, och verkar faktiskt lite förvånade över att ens få frågan.

– Nej, det är inte viktigt att definiera. Vi vill bara nå ut med information på ett enkelt sätt för att jobba för integration och solidaritet, säger Christian Romero.

Radio sydväst är en närradiostation i Medborgarhuset i Hägerstensåsen där föreningar sänder radio. Här sänder Radio Bahia. Fr.v Alex Morales och Christian Romero. Christian Romero intervjuar Carlos Chamorru (taekwondo city). Miguel Bargas i grått. Foto: Linda Gren

Radio Sydväst

Närradiostation med frekvensen 88,9 och studio i Medborgarhuset i Hägerstensåsen.

13 föreningar sänder direkt eller förinspelade program från tidig morgon till sen kväll varje dag.

Radiostationen styrs av de föreningar som sänder och det finns en anställd i studion.

Föreningar med verksamhet i Stockholms kommun kan få sända på Radio Sydväst. De måste ansöka om tillstånd hos Myndigheten för radio och TV och utse en ansvrig utgivare inom föreningen.

Visa merVisa mindre

Radio sydväst är en närradiostation i Medborgarhuset i Hägerstensåsen där föreningar sänder radio. Här sänder Radio Bahia. Foto: Linda Gren