Övergivet. Det tomma lägret i Flaten har nu städats bort. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ökat antal bosättningar med EU-migranter i Skarpnäck

Antalet bosättningar ute i Skarpnäcks skogspartier har ökat drastiskt den senaste tiden. Men enligt socialförvaltningen handlar det snarare om en förflyttning än en ökning av antalet hemlösa EU-migranter i hela Stockholm.

  • Publicerad 09:31, 19 maj 2015

Varför det blivit en ökning just nu i Skarpnäck kan ingen svara på"

I mars fanns det en enda känd bosättning i stadsdelen Skarpnäck, i Flatens naturreservat. Nu är den bosättningen frivilligt övergiven och bortstädad. Istället har det tillkommit fem nya läger på andra platser, med totalt cirka 40 boende, vilket har fått flera medborgare att höra av sig med klagomål och frågor till stadsdelsförvaltningen.

Läs även: Rumänska Ramona bor i en skog i Skarpnäck

Ingen trend

Men socialförvaltningens Veronica Wolgast Karlberg, samordnare för Stockholms stads insatser för EU-medborgare, säger att det inte är något anmärkningsvärt i det. Det ska inte ses som någon trend i just Skarpnäck.

– Bilden kan förändras från dag till dag. Varför det blivit en ökning just nu i Skarpnäck kan ingen svara på. Många av dessa boplatser rör på sig så det som är en ökning här kan vara en minskning i en annan stadsdel. Och imorgon kan det vara en minskning i Skarpnäck, säger Veronica Wolgast Karlberg.

Folk flyttar på sig

Hon förklarar att "siffror är en sanning med modifikation" och att en av boplatserna är en ensam person, som inte alls är en EU-migrant.

– Om man fokuserar på bara en stadsdel så upplevs det självklart som en stor ökning av EU-migranter i Stockholm. Men den senaste informationen jag har är snarare att antalet minskar, så det handlar om en rörelse av folk.

Statistik saknas

Veronica Wolgast Karlberg berättar samtidigt att hennes siffror släpar efter och rör april, då många åkte hem för att fira påsk. Staden räknar på mellan 500-600 EU-migranter som livnär sig på att tigga, men det är ytterst osäkra siffror.

– Andra städer har slutat uppge siffror då det egentligen är meningslöst då det rör sig om grova uppskattningar. Vi tror att antalet kommer att öka nu över sommaren. Men då vi inte haft den här tillströmningen av fattiga EU-medborgare på samma sätt tidigare så saknar vi det statistiska underlaget för att beräkna det.

Läs även Fler och större boplatser i Söderort

Brand i Johanneshov

Nyheter Tre skadade efter en lägenhetsbrand Tre skadade efter en lägenhetsbrand i Johanneshov under onsdagseftermiddagen.onsdag 26/6 17:04

Klart: Då byggs avloppstunneln under Mälaren

Nyheter Ska leda Västerorts avloppsvatten till Sickla Processen har tagit sex år. I januari 2020 inleds arbetet inför det stora bygget av en avloppstunnel under Mälaren, från Bromma till Sickla.onsdag 26/6 14:57