Ring inte efter ambulansen om du tappat din mobil. Foto: Andreas Jennische

Ökat missbruk av numret 112 – vi har listat 25 verkliga busringningar

Det är svårt att tro men följande lista är tagen ur verkligheten. Alla fulsamtal till 112 gör att någon i verklig nöd får vänta.

  • Publicerad 18:00, 28 dec 2016

Ett av tre samtal till SOS Alarm är en felringning eller busringning. Året om.

Ännu värre är det under nyårshelgen då en ännu större andel av samtalen till nödnumret 112 har med helt andra saker att göra än liv och död.

– Alla samtal måste besvaras och de som ringer bemötas på ett professionellt sätt. De avsiktliga felringningarna gör att den som är i behov av riktig hjälp kan behöva vänta. Det är mycket viktigt för oss att få ner antalet felringningar och vi tror att det bästa sättet är att gå ut och säga att det här ett stort problem för oss, säger Fredrik Sjöberg på SOS Alarms pressjour.

700 busringningar på en natt

Mellan klockan 21 på nyårsafton och klockan 04 på nyårsdagen 2015 ringde 2 031 personer i Stockholms län till SOS Alarm på numret 112. Cirka 700 av dessa var busringningar, eller avsiktliga felringningar som Fredrik Sjöberg kallar det.

– Det här pågår hela tiden, det är bara mer under nyår då många är ute och dricker alkohol, säger han.

SOS Alarm vill påminna stockholmare och alla andra i landet att endast ringa 112 då det gäller akuta nödsituationer där det föreligger fara för liv, egendom eller miljö.

Kommer alltid fram

Det är brottsligt att ringa falska larm men trycket på 112 är så högt att det är ytterst få samtal som polisanmäls.

– Det går att ringa till oss från vilken telefon som helst även om du inte har något SIM-kort i mobilen. Det gör att det många gånger kan vara omöjligt att följa upp. Vi är alltid tillgängliga och det är också det som gör oss sårbara.

En vanliga lördag ringer runt 400 personer i länet 112. Drygt 130 av dessa samtal är avsiktliga felringningar.

17 avsiktliga felringningar från 2016...

Några exempel på samtal som har inkommit från stockholmare i länet till SOS Alarms operatörer under året:

En kvinna har tappat nycklarna och kommer inte in i bostaden. Hon undrar om 112 kan hjälpa henne.

En kvinna säger att sonen tappat bort sin snowracer. Hon frågar om SOS Alarm kan lokalisera den.

En man vill reklamera nyårsraketerna för att de inte fungerar.

En man undrar varför det är mörkt på gatan då det är strömavbrott i delar av Stockholm. SOS-operatören hänvisar mannen till 113 13.

En kvinna ringer nödnumret 112 för att fråga om en konsert på Globen har blivit inställd. Vid operatörens fråga om det är fara för liv, säger kvinnan "Nej, men fara för min plånbok".

En kvinna ringer nödnumret 112 och frågar om det finns en ambulans nära henne som är ute och åker. Hon skulle behöva köpa nya cigaretter och vill ha skjuts.

En man har slut på pengar på sitt kontantkort till mobilen och vill bli kopplad till sin kompis.

En man ringer 112 och berättar att han blivit utslängd från krogen av vakterna. Nu vill han ha hjälp av polisen att komma in igen.

En man lyckas inte få tag i någon taxi och ringer 112 och frågar om det är någon ambulans som är på väg åt hans håll som han kan få åka med hem.

En yngre man ringer 112 och vill att polisen ska komma till en hamburgerrestaurang i City, då de har börjat ta 3 kronor betalt för vattnet.

En kvinna ringer 112 och berättar att hon inte fick något kvitto när hon tog ut pengar i en bankomat. Operatören frågar om det är någon där som behöver polis, ambulans eller brandkår. Nej, säger kvinnan, hon vill bara ha ut sitt kvitto.

En kvinna ringer till 112 och vill kopplas till polisen. Glassbilen har sålt gammal glass till henne.

En kvinna ringer till 112 och frågar om det är någon ambulans ute och åker. Hennes cigaretter är slut och hon undrar om någon kan komma förbi med ett paket.

En kvinna med sin febriga son sitter på akuten och vill beställa en ambulans. Hon tycker att väntetiden är för lång på akuten och vill komma in snabbare.

En man lyckas inte få tag i någon taxi och ringer 112 och frågar om det är någon ambulans som är på väg åt hans håll som han kan få åka med hem.

En man ringer och ber 112-operatören att koppla honom till hans kompis då pengarna på mobilen är slut.

En kvinna ringer 112 och vill att polisen ska köra ikapp en spårvagn. Hon har glömt sin matkasse på spårvagnen.

... och 8 från det senaste dygnet

”Dörrvakten anser att jag är för full. Kan du skicka hit polisen som hjälper in mig igen?” Personen låter kraftigt berusad.

"Jag har glömt att hämta mitt barn på dagis. Kan ni åka och hämta honom för jag är alldeles slutkörd”.

Personen ringer 112 och säger ” Jag får inte ut min jacka ur garderoben”.

”Jag skiter i vem som kommer om det är polis eller ambulans bara någon kommer hit och sandar min väg. Det här är en nödsituation”.

”Jag vill göra en stöldanmälan.” Operatören frågar ”Vad gäller det?” Damen svarar: ”Jo, du förstår min fjärrkontroll är stulen”. Operatören hänvisar damen till 114 14.

”Han är blå, kan jag få hjälp, han ligger på golvet och andas inte”. Det inkommande samtalet gällde en papegoja.

”Jag har sådana menssmärtor kan ni komma hit med en ambulans och lämna alvedon”.

Några ungdomar går vilse i en trappuppgång och ber om en ambulans för att köra hem dem eftersom de saknar pengar till taxi.

Under julhelgen tar SOS Alarm emot cirka 40 000 samtal från hela landet varav cirka 12 000 är felringningar och busringningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.