Högt tryck. STHLM VÄST kvinno- och tjejjour samt Tensta kvinno- och tjejjour upplever ett ökat tryck under corona, på olika sätt. Foto: Mikael Andersson

Ökat tryck på Västerorts kvinnojourer

När många tvingas stanna hemma på grund av coronaviruset, ökar utsattheten för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Något som märks på kvinnojourerna i Västerort.

  • Publicerad 11:57, 31 mar 2020

Jag märker att det är fler som ringer och behöver hjälp.

Många stockholmare jobbar hemifrån och på såväl gymnasieskolor som universitet är det distansundervisning som gäller.

Olga Persson, generalsekreterare på riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinno- och tjejjourer, säger enligt P3 Nyheter att kvinnor och barn också borde räknas till riskgrupperna för covid-19 när fler uppmanas stanna hemma.

– Väldigt många kvinnor och barn kommer att bli lämnade med sin förövare i hemmet. Dessutom kommer de inte ha något som helst andrum i några fritidsaktiviteter. Inte ens kunna gå på konserter eller idrottsevenemang, eller sådant som faktiskt är en trygghet i det vardagliga livet för att inte vara helt utelämnad inom fyra väggar med den som gör dig illa, säger hon till P3 Nyheter.

Tensta kvinno- och tjejjour upplever ett ökat tryck.

– Jag märker att det är fler som ringer och behöver hjälp. Man sitter hemma 24 timmar om dygnet, just nu finns ingen möjlighet att gå till jobbet eller träffa kompisar. Det försvinner massa saker som är tryggt för kvinnor, säger Sara Bargadle, verksamhetsansvarig.

Klarar sig med hjälp av volontärer

Jouren i Tensta har inte behövt bemanna med mer personal utan klarar sig med hjälp av sina volontärer.

– Vi har ganska många frivilliga som jobbar som volontärer hemifrån över telefon och online, det är tur, säger Sara Bargadle.

Även STHLM VÄST kvinno- och tjejjour märker av ett ökat behov av stöd från kvinnor som hör av sig.

– Antalet samtal har inte ökat men några är tyngre än vanligt. Det är personer som mår extra dåligt nu, man är mer isolerad och utelämnad åt sin partner, säger Karin Andersson, verksamhetsansvarig.

Jouren är liten med bara två anställda och även de går runt tack vare volontärer, men de har även fått hjälp från annat håll. Karin Andersson berättar att två advokatbyråer har hört av sig till dem och erbjuder gratis rådgivning och stöd till de kvinnor som behöver det.

– Eftersom kvinnor som behöver hjälp kanske inte kan gå ut och träffa ett juridiskt ombud, men fortfarande är involverade i vårdnadstvister och brottmål, säger hon.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

✓ Tensta kvinno- och tjejjour når du på 08-36 38 70. Öppettider är vardagar 9 till 17 samt extra kvällsöppet fram till 21 på onsdagar och torsdagar. De som svarar pratar svenska, engelska och somaliska och möjlighet till tolk för andra språk finns.

✓ STHLM Väst kvinno- och tjejjour når du på 08-739 20 76. Öppettider är vardagar 8 till 22 och helger 10 till 22. Du kan även maila på info@sthlmvastjour.se

✓ Utanför jourernas öppettider kan du dygnet runt ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50. Vid nödsituation ring 112.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt