Ligger lågt. Djurgårdens anrika tivoli tvingas nu varslas sommarpersonal och man vet i nuläget inte när och om man kommer kunna öppna i sommar. Foto: Sacharias Källdén

Oklar framtid för stans turistfavoriter

Stans populära besöksmål Junibacken och Gröna lund är två av många ställen som just nu ligger lågt i väntan på coronapandemins utveckling. I takt med att den ekonomiska snaran dras åt varslas nu flera anställda och sommarjobbare.

  • Publicerad 09:00, 9 apr 2020

Vi kan inte öppna så länge förbudet gäller

Att folk rekommenderas stanna hemma och att samlingar med fler än 50 personer tills vidare är förbjudet gör att flera av Stockholms mest besökta nöjesplatser för turister, ungdomar och familjer tvingas hålla stängt i väntan på nya direktiv från Folkhälsomyndigheten.

Eftersom en majoritet av dessa platser får sina intäkter enbart under våren och sommaren är läget extra oroligt och man tvingas redan nu vidta åtgärder för att spara pengar.

Vi har tidigare skrivit om att Skansen sagt upp samtliga artistkontrakt och varslat flera hundra sommarjobbare. Nu meddelar även Junibacken, som hållit stängt sedan 22 mars, att de behöver varsla personal. I skrivande stund rör det sig om 50 personer.

– Det smärtar att varsla många fantastiska medarbetare som arbetar för barnkulturen. Vi har gjort de besparingar vi i nuläget kan. Vi har korttidspermitterat så gott som alla medarbetare och avslutat provanställningar. Vi har till och med sänkt värmen i huset, säger Kajsa Medin Hansen, vd på Junibacken, i ett uttalande

500 uppsagda

På Gröna lund säger man att öppningen, som skulle ägt rum 25 april, skjuts upp på obestämd tid och att man i nuläget har sagt upp 500 säsongsanställda. Man ser också över permitteringar inom den ordinarie personalstyrkan.

– Det som är extremt tungt är att vi vet att många som får anställning hos oss under sommaren står långt ifrån arbetsmarknaden idag. Det går verkligen ut över enskilda människor, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna lund.

Tror ni att ni kommer kunna ha öppet i sommar?

– Vi hoppas det, både för våra gäster och anställdas skull. Men som det ser ut nu kan vi inte öppna så länge förbudet gäller.

Skulle ni överleva utan årets sommarperiod?

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Vår koncern är i grunden välmående med en sund lönsamhet, samtidigt är det här en väldigt allvarlig situation. Det kommer få konsekvenser, men hur allvarliga vet vi inte än. Det viktiga nu är att vi agerar ansvarsfullt och tar oss igenom det på bästa sätt.

Säkrar överlevnad. Också Junibacken tvingas nu varsla personal. Foto: Andreas Enbuske