VÄNTAR. Flera lag inväntar besked om säsongen kan komma igång i sommar. Foto: Anders Ekström/Arkivbild

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.

  • Publicerad 16:53, 2 jun 2020

Spelarna är laddade, konstigt vore annars efter fem månaders försäsong.

I mitten av juni kan landets tre högsta fotbollsserier påbörjas. Det handlar om allsvenskan och superettan för herrar samt damallsvenskan. Där ses spelarna och ledarna som proffs och har därför undantagits från de reserestriktioner som Folkhälsomyndigheten, FHL, satt.

FHL och Svenska fotbollförbundet sitter i möten för att se över möjligheterna att starta övriga riksserier. Som läget är nu kan varken IK Frej, Brommapojkarna, Vasalund, Sollentuna FK eller Täby FK inleda säsongen i herrarnas division 1 norra.

Det faller på restriktionen att resor utanför Stockholmsområdet inte får ta mer är två timmar. I serien spelar bland annat Team TG från Umeå och Luleå.

– Vi avvaktar nytt besked från Folkhälsomyndigheten om resor, säger Andreas Jansson, kommunikatör på SvFF.

Långresor i elitettan

I elitettan, damfotbollens näst högsta serie, är problematiken den samma med konkurrentlag från Alingsås och Skellefteå.

I Bollstanäs SK, med damerna tillbaka i elitettan, lever hoppet.

– Vi planerar och tränar för en start strax efter 14 juni, säger ledaren och styrelseledamoten Jonas Malmgren.

BP:s två representationslag, i norrettan och elitettan, hoppas också. Staffan Jacobsson, sportchef för damtruppen, menar att det ljusnat.

– Enligt vår intresseorganisation, Elitfotboll Dam, blir det snart grönt ljus, säger Jacobsson och fortsätter:

– Spelarna är laddade, konstigt vore annars efter fem månaders försäsong.

Likvärdigt serieupplägg

Knivigare är det för herrarnas division 2- och division 3-serier. Hudiksvall och Borlänge nås exempelvis inte på två timmar från Stocksund eller Kungsängen. I tillägg till reseproblematiken finns det så många division 3-serier att förbundet eftersträvar samma upplägg i hela landet.

– Vi vill inte att de avgörs i enkelserie i vissa distrikt och som vanligt i andra. Vi hoppas därför på besked från FHL i veckan, så att vi vet, säger Andreas Jansson.

Vi avvaktar nytt besked från Folkhälsomyndigheten

Väntar på besked

Trupper som väntar på besked om säsongen: Brommapojkarna, IK Frej, Sollentuna FK, Täby FK, Vasalunds IF (alla i div 1 norra). IFK Stocksund, Kungsängens IF (div 2). FC Järfälla, Spånga IS, Sundbybergs IK och Vallentuna BK (div 3).

På damsidan väntar: AIK, Brommapojkarna, Bollstanäs (elitettan)

Seniorlag i norr- och västerort som kan inleda säsongen: AIK (allsvenskan) och Akropolis (superettan).

Damallsvenskan startar den 28 juni: Djurgårdens IF inleder mot Umeå.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48

Omfattande sprängningsarbete i Sundbyberg

Nyheter Inställd tågtrafik redan från helgen Det väntar en trasslig sommar för pendlare på linjen Bålsta-Västerhaninge. Från 4 juli till 27 juli rullar inga tåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Sundbybergsborna får i perioder dessutom stå ut...måndag 29/6 12:13
Stockholm Direkt