STÄNGD. Sedan återvinningscentralen vid Kvarnkullen stängdes har det blivit kaos vid återvinningsstationerna i kommunen. Foto: Jonny Andersson/Kjell Lönnberg

Oklart när Sundbyberg kan få ny återvinningscentral

Sedan återvinningscentralen vid Kvarnkullen stängde har nedskräpningen vid kommunens återvinningsstationer ökat, enligt FTI som sköter om dem. Det är fortfarande oklart när en ny ÅVC kan tänkas komma på plats.

  • Publicerad 16:19, 30 jan 2020

Avfallsplan 2021 – 2032, som sedan en vecka är ute på samråd, handlar om att boende i Sundbyberg ska bli bättre på att ta vara på allt från potatisskal till bildäck.

Men för Sundbybergsborna blev det knöligare att bli av med grovsopor 2019, då återvinningscentralen vid Kvarnkullen stängde. Försvann gjorde även återvinningsstationen nedanför Löfströms Allé/Järnvägsgatan.

Detta har fått konsekvenser och på sociala medier har det lagts upp otaliga bilder av kartongberg, möbler och vitvaror.

– Ja, det är rörigt i Sundbyberg. Störst problem har vi vid stationen i Hallonbergen. Där dumpas i princip allt. Och det är miljöbrott, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som sköter återvinningsstationen.

Vad kan ni gör åt det?

– Om jag visste skulle jag vidta åtgärder. En ny station som ersätter den på Järnvägsgatan ligger hos oss. Vi är sena, men ansöker om bygglov och tar fram förslag till kommunen.

Det finns ett beslut på att Sundbyberg ska ha en återvinningscentral. Planen var att den vid Kvarnkullen skulle ersättas av en tillfällig ÅVC, något som dock stoppades efter en överklagan.

Den permanenta som ska bli en returpark har "fastnat någonstans mellan staden och lantmäteriet", enligt Rikard Fröling, projektledare på Sörab.

– Vi sökte om bygglov för ett år sedan och inväntar förrättning från lantmäteriet. Vad jag hört har lantmäteriet mycket att göra, säger Rikard Fröling.

Hänvisas vidare

Under tiden hänvisas Sundbybergsborna till återvinningscentralerna i Hagby, Täby eller Smedby, Upplands Väsby. Men det finns också en mobil ÅVC som sköts av Sörab. Varannan tisdag kommer den till plats som kommunen har valt.

– Den ger möjlighet för de som saknar bil, eller av andra orsaker inte kan ta sig till Hagby eller Smedby. Vi har i snitt 27 besökare per kväll, säger Josefin Puscher, insamlingschef på Sörab.

Hon upplever inte samma problem med nedskräpning där som vid återvinningsstationerna.

– Vi anser att den fungerar bra, det har det gjort sedan vi startade 2017, säger Josefin Puscher.

Det här är avfallsplanen

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny avfallsplan för 2021-2032 som handlar om hur avfallet ska tas hand om i kommunen.

Nu pågår samråd och fram till 16 februari kan boende lämna synpunkter på förslaget. Det kan ses här:

​​​​​​Returpunkten, Landsvägen 62

Vardagsrummet i Hallonbergens centrum

Sundbybergs bibliotek, Esplanaden 10

Hallonbergens bibliotek, Hallonbergsplan 7

Träffpunkten Allén, Vasagatan 9

Träffpunkten Hallonbergens centrum

Sundbybergs stadshus, Östra madenvägen 4

Framtidspaviljongen, Sundbybergs torg

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Nyheter Möte. Hallens framtid ska upp för beslut Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare...fredag 28/2 15:49

Då öppnar Storskogens p-garage

Nyheter Hyreshöjning efter renovering En del stök återstår men om två månader ska parkeringshysterin kring Bergdalen mildras. Innan dess ska övre parkeringsplanet på Storskogens garage renoveras.fredag 28/2 11:28

RAW comedy club tillbaka i Sundbyberg

Nyheter Mårten Andersson: Sundbyberg känns ännu mer på gång RAW comedy club finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Tredje klubben finns snart i Sundbyberg när de gör comeback.torsdag 27/2 15:40
Stockholm Direkt