Ovisst. I nuläget är det oklart om det blir något spel på Järva discgolfpark i år. Foto: Jonas Carlsson

Oklart om Järva discgolfbana kan öppna i vår

Förra veckan slog butiken vid Järva discgolfpark upp portarna för säsongen, men om själva banan kommer att öppna för spel i år är oklart. Stadens planer på att anlägga en begravningsplats på marken fortsätter, och än finns inget nytt avtal för discgolfen.

  • Publicerad 11:56, 24 mar 2020

För ungefär 25 år sedan slog Järva discgolfpark upp portarna på Järvafältet, och i slutet av januari utsågs banan till världens bästa. Under de senaste åren har staden haft planer på att anlägga en begravningsplats på en del av marken, och discgolfens framtid har varit oviss.

Lördagen den 21 mars öppnade discgolfbutiken som ligger i anslutning till banan för säsongen, men själva parken kunde inte göra det.

– Vi brukar dra igång spelet vid den här tiden på året, men vi har ännu inget avtal och staden dröjer med att höra av sig. Det börjar bli kris, dröjer det mycket längre går vi i konkurs, säger Mats Löf, som grundat och driver parken.

Inte nöjd med förslaget

Staden har presenterat ett förslag till avtal, något som Mats Löf tyckte var under all kritik.

– Det enda vi fått är en avtalsskiss som utgör ett område som är ungefär halva dagens park, vilket är alldeles för litet för en verksamhet av vår kaliber. Jag är besviken och stressad, de har lovat ett avtal men när jag svarat på förslaget hör de inte av sig, det har varit helt tyst i flera veckor nu, säger han.

På stadsbyggnadskontoret har man en annan uppfattning av situationen.

– Vi har diskuterat olika utgångspunkter för att möjliggöra en fortsatt discgolfverksamhet, och vi har ett förslag som är under diskussion där vi har en pågående dialog om möjligt nytt avtal, säger Torkel Kjellman, stabschef på stadsbyggnadskontoret.

Han menar att staden är positiva till att en discgolfverksamhet ska vara kvar på Järvafältet, men i någon annan form.

– Det måste förenas med andra intressen och anspråk som finns på fältet, säger han.

"Kommer dröja"

Senast i slutet att förra året sköts byggstarten av begravningsplatsen upp, efter att upphandlingen om vilka som skulle genomföra markentreprenaden överklagats. Mats Löf anser att parken skulle kunna fortsätta att hålla öppet som vanligt under 2020.

– Man kan ändå inte börja schakta förrän bygglov är klart, vilket kommer dröja minst ett år, kanske fler, om man tittar på hur lång tid det brukar ta i processer när saker överklagas och så, säger Mats Löf.

Staden motsätter sig dock argumentet.

– De som är ansvariga för upphandlingen och utbyggnaden har inte delat den bedömningen. Det är väldigt svårt att säga när olika beslut kan komma, det skiljer sig alltid från fall till fall. Därför går det inte att göra sådana generaliseringar, säger Torkel Kjellman.

Stockholm Direkt