Slutsorterat. Nu får man åka till Ekskogen eller Ormsta med sin återvinning i stället. Foto: Mostphotos

Oklart om Lindholmen får ny återvinningsstation

I torsdags meddelades att Lindholmens återvinningsstation försvinner den 28 februari. Kommunen hoppas på att hitta en ny plats, men Förpacknings- och tidningsinsamlingen tror att det kan bli svårt.

  • Publicerad 12:06, 17 feb 2020

Återvinningsstationen i Lindholmen ska bort i slutet på februari, efter beslut från kommunen. Om två veckor måste boende i Lindholmen och Markim åka till Frösunda eller Ormsta för att återvinna sina tidningar och konservburkar. Helt galet, tycker 75-åriga Kjell Engström som bor i Lindholmen.

– Jag vet inte riktigt hur de tänker. Med dagens debatt så tycker jag att det är ett väldigt knepigt beslut, helt bakvänt. Flera här är helförbannade, säger han.

På grund av SL

Det är i grund och botten SL som kräver nya säkerhetsavstånd till spåren i samband med Roslagsbanans utbyggnad som ska ske under året. Då ryker återvinningsstationen och i dagsläget finns det ingen ny plan för en ersättare. Enligt kommunen är det något man jobbar på, men Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar för kärlen, tror att det kan bli svår att hitta en ny plats.

– Vi har letat alternativa platser förut men inte hittat någon. Det är jättesvårt att hitta nya platser, från det att jag börjar titta så tar det minst ett år, säger hon.

Här får Vallentuna rullande återvinning

Dessutom berättar hon att det bara är en av sex potentiella platser som de faktiskt lyckas driva igenom.

– Chansen är ganska liten att vi ska lyckas hitta en ny plats för återvinning i Lindholmen, säger Annika Ahlberg.

Johan Carselind, gatu- och parkchef. Foto: Hege Hellström

Återvinningen minskar

Johan Carselind, chef på gatu- och parkavdelningen som ansvarar för återvinning, håller med om att det den här gången blivit olyckligt men ser ingen bättre lösning på problemet.

– Det är inget kommunen kan göra något åt, SL bygger ut och behöver sitt utrymme. Alternativet vore att stoppa hela SL:s utbyggnad och det tror jag inte att någon går med på, säger han.

Det var inte ens ett år sedan man stängde en återvinningsstation i Åby ängar i Ormsta, i samband med ett planerat skolbygge som aldrig blev av. Stationen har fortfarande inte fått en ersättare. Stängningen av Lindholmens återvinningsstation innebär att antalet stationer I kommunen fortsätter minska.

Välbesökt återvinning försvinner i Vallentuna

– Det är inte ett medvetet val, det är olyckliga omständigheter. Vi vill absolut inte minska på återvinningsstationer. Vi jobbar på det här, det är det enda vi kan göra i dagsläget, säger Johan Carselind.

Kastar skräpet

Men tills det är löst så får boende i Lindholmen i stället åka till Ormsta eller Ekhagen. Kjell Engström vet redan nu hur han kommer att göra – inte åka sju kilometer med skräp i alla fall.

– Det är inga problem för mig. Jag kommer att slänga skiten i soptunnan i stället. Jag betalar redan för sophämtning, även om det inte riktigt är det här som är meningen med återvinning, säger han.

Stockholm Direkt