UNIKT. Om skrivningen i kommunallagen kan tolkas på det sätt som kommunstyrelsens ordförande föreslår återstår att se. Foto: Mostphotos

Oklart om politiker kan avsättas

Om det går att avsätta nämndordföranden Lars Lindgren (-) är oklart. Situationen i Sundbybergs politiska ledning är unik, enligt en forskare och en jurist som tidigare utrett kommunallagen.

  • Publicerad 11:55, 2 feb 2018

Det här har jag inte hört talas om förut

Folkvalda har ett mycket starkt skydd och kan sitta kvar på sina poster även som vildar. En extrem metod för att avsätta en nämndordförande som blivit politisk vilde, är att "lägga ner hela nämnden och skapa en ny med nya ledamöter". Det har David Karlsson, universitetslektor vid Förvaltningshögskolan i Göteborg, tidigare förklarat.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) vill att flera tidigare miljöpartister ska avsättas från sina uppdrag. En av dessa är byggnads- och tillståndsnämndens ordförande Lars Lindgren.

Nu hänvisar Mikael T. Eriksson till en skrivning i kommunallagen som började gälla 2014. Där ges en möjlighet för kommunfullmäktige att välja nytt nämndpresidium, om majoriteten i fullmäktige ändrats så att det parti som ordföranden företräder inte längre ingår i majoriteten.

Mikael T. Eriksson menar att Lars Lindgren, då han inte längre företräder Miljöpartiet, inte heller företräder något av de partier som ingår i den politiska majoriteten. 

David Karlsson tycker att frågan är intressant, men kan inte svara på om detta är ett möjligt tillvägagångssätt.

– Jag har inte hört talats om en lösning där en person som lämnat ett parti byts ut i ett fall när majoriteten inte skiftat, svarar han nu.

Juristen Johan Höök har tidigare varit särskild utredare åt regeringen om en kommunallag för framtiden. Han arbetar i dag vid Kammarrätten i Stockholm.

Eftersom ett beslut i fullmäktige kan komma att prövas i domstolen i framtiden, vill han inte uttala sig om det är rätt eller fel.

Däremot bekräftar han bilden av att situationen är ovanlig.

– Det här har jag inte hört talas om förut. Men om det är förenligt med lagen eller inte kan jag inte sätta ner foten i, säger Johan Höök.

Mikael T. Eriksson anser att det går "utmärkt att entlediga ett presidium enligt det resonemang som görs i ärendet" och hänvisar till ett tidigare beslut i fullmäktige. Detta beslut har inte prövats i domstol.

Lars Lindgren har tidigare sagt till Vi i Sundbyberg att han och de andra tidigare MP-ledamöterna är folkvalda och tänker sitta kvar både i fullmäktige och på nämndposterna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunalråd har anställt sin man

Nyheter Stefan Bergström, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, har skrivit under anställningsavtalet för sin man som politisk sekreterare på deltid. "Ren och skär korruption", enligt en...onsdag 23/5 17:12

Företagsklimat vänder uppåt

Nyheter Nu tycker företagarna bättre om Sundbybergs stad igen. Årets enkätresultat beskrivs som en rekordstor höjning jämfört med fjolårets bottensiffra.onsdag 23/5 12:21