"Konfessionella friskolor som finns idag antingen får omvandla sin verksamhet så att den blir utan konfessionella inslag eller så får de lägga ner", säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) om vallöftet som presenterades idag. Foto: Sacharias Källdén/Kristian Pohl Regeringskansliet

Oklart om S kan förbjuda religiösa friskolor

I förmiddags gick Socialdemokraterna ut med vallöftet om att förbjuda religiösa friskolor. Men innan det kan bli verklighet ska frågan utredas – vilket beräknas vara klart 31 december.

  • Publicerad 17:15, 13 mar 2018

Socialdemokraterna går till val med löftet att förbjuda friskolor med konfessionella inslag. Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström på en presskonferens i förmiddags.

– Det är för att säkerställa att skolan inte står för en religiös påverkan. Skolor ska jobba med jämställdhet och mot könsnormer och utifrån det vi har sett kan vi inte kan ha kvar den modellen, säger Ardalan Shekarabi (S) civilminister till StockholmDirekt.

Om en religiös friskola jobbar med det då?

– Vi vill ändå inte att de ska finnas. Problemet när friskolor kan profilera sig så här är att de ger föräldrar en chans att segregera sina barn.

När det gäller redan existerande friskolor med konfessionella inslag är beskedet glasklart.

– Tanken är att de konfessionella friskolor som finns idag antingen får omvandla sin verksamhet så att den blir utan konfessionella inslag eller så får de lägga ner, säger Ardalan Shekarabi.

Däremot ska skolor även i fortsättningen kunna erbjuda anpassad mat och möjlighet till bön för sina elever.

– Det typen av åtgärder säkerställer elevernas religionsfrihet. Barn ska få utöva sin religion men det ska ske utan påverkan från skolan, säger Ardalan Shekarabi.

Utredning klar i december

Men det är oklart om en ändring av skollagen kring det här är möjligt rent juridiskt. Enligt Europakonventionen ska föräldrar ha rätt att välja en utbildning till sina barn som motsvarar föräldrarnas religiösa övertygelse.

– Men det står inget om rätten till statliga medel i Europakonventionen så i första hand handlar frågan om det. Det är en fråga som måste utredas och vi får återkomma till var gränserna går för Europakonventionen, säger Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna har tillsatt en utredning som tittar på det juridiska som väntas vara färdig 31 december – alltså efter valet.

Idag väljer ju friskolor själva om de ska fylla i på stadens hemsida att skolan är konfessionell eller inte. Hur ska ni säkerställa att verksamheten faktiskt ändras och skolor inte bara struntar i att fylla i det?

– Det handlar inte om hur de definierar sig själva utan om innehållet i undervisningen och hur de profilerar sig. Det kommer att vara väldigt många tillämpningsfrågor som vi kommer att behöva utreda för att ta fram ett regelverk så jag kan inte svara på alla detaljer idag, säger Ardalan Shekarabi.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48

Nu kan du låna böcker – medan du hämtar barnen

Nyheter Här är Hässelbys första förskolebibliotek Låna böcker samtidigt som du hämtar på förskolan? Ja, nu går det på förskolan Vårbrodden i Hässelby där stadsdelens första förskolebibliotek öppnade i torsdags.måndag 18/6 12:11