Vad ska hända med Tekniska nämndhuset. Frågan är mer aktuell än på länge sedan Jan Valeskog (S) gjort klart att det inte längre är säkert att det blir bostäder. Foto: Stockholms stad

Oklart om Tekniska nämndhuset blir bostäder

Det är inte längre säkert att Tekniska nämndhuset på Kungsholmen töms för att skapa nya bostäder. ”Det har dykt upp problem på flera håll”, säger Jan Valeskog (S).

  • Publicerad 13:35, 25 mar 2015

Runt 2018 ska de cirka 1 200 personer som idag jobbar i Tekniska nämndhuset flytta till en helt ny förvaltningsbyggnad i Söderstaden. Det har varit planen sedan ett par år tillbaka.

LÄS ÄVEN Tekniska nämndhuset kan rivas och bli bostäder

Debatten har i första hand handlat om vad som ska hända med huset efter att det lämnats tomt. Bygga om till bostäder eller riva och bygga helt nya bostadshus med plats för upp till 580 bostäder.

Oklart om husets framtid

Men nu är det inte lika säkert längre att huset ska ge plats för nya bostäder överhuvudtaget.

– Budskapet har varit att vi ska flytta de tekniska nämnderna till Globen men det har dykt upp problem på flera håll, säger biträdande finansborgarråd Jan Valeskog (S).

Översyn pågår

Sedan en tid tillbaka pågår en översyn av Tekniska nämndhuset. Bland annat granskas husets skick och möjligheten att bygga om det. Olika alternativ och prislappar vägs mot varandra. Enligt Jan Valeskog råder det oklarheter om vad en bostadssatsning kan kosta.

– Det vet vi inte än, säger Jan Valeskog.

LÄS ÄVEN 2 000 jobb ska flytta till Söderstaden

Först när översynen är klar – oklart när – ska den rödgrönrosa majoritetens formulera en plan för Tekniska nämndhuset.

– Vi måste bestämma oss för om vi ska använda fastigheten till något annat eller inte, säger Jan Valeskog.

Flytten kan ställas in

Enligt honom är det inte säkert att Tekniska nämndhuset ska göras om till bostäder. Det är heller inte säkert att de 1 200 anställda ska byta arbetsplats.

– Det är inte skrivit i sten att de tekniska nämnderna ska flytta till Globenområdet.

LÄS ÄVEN Nämndhuset renoveras för 40 miljoner kronor

Runt 1 200 personer som jobbar på stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret, miljöförvaltningen, fastighetskontoret och trafikkontoret arbetar i dag i Tekniska nämndhuset på Fleminggatan.

Tanken har varit att samtliga ska flytta till ett nytt hus som ska byggas i Söderstaden vid Gullmarsplan. Planen för Tekniska nämndhuset har varit att antingen jämna det med marken och bygga nya bostadshus eller renovera det och bygga om det invärtes till nya bostäder.

Miljöpartiet har tidigare sagt att man vill använda huset till studentbostäder.