Hjorthagens bibliotek ska flytta. Foto: Albin Tingstedt

Oklart vad som händer med bibliotekslokalen

Hjorthagens bibliotek flyttar till Norra Djurgårdsstaden, något som väcker besvikelse bland lokalborna. Men vad som händer med lokalen efter flytten är oklart.

  • Publicerad 16:56, 9 dec 2019

Förra veckan berättade ÖstermalmDirekt att Hjorthagens bibliotek kommer att flytta till nya lokaler på Bobergsgatan 81 i Norra Djurgårdsstaden.

Redan nästa vår ska det nya biblioteket öppna, och senast i september ska biblioteket ha lämnat sina gamla lokaler på Artemisgatan i Hjorthagen.

Kommunala bolaget Stockholmshem äger lokalen på Artemisgatan, och enligt dem går det inte att säga vad som händer med lokalen efter flytten.

– Först när vi har fått in en uppsägningsansökan kan vi gå ut och aktivt leta efter nya hyresgäster till lokalen, men någon sådan har vi ännu inte fått in, säger Hanna Grön, kommunikatör på Stockholmshem, och uppskattar att en ansökan om uppsägning av lokalen kan tänkas komma in vid årsskiftet.

Besvikna Hjorthagenbor

Att biblioteket i Hjorthagen ska stänga är något som möts av besvikelse bland besökarna.

– Jag förstår varför de flyttar, säger Magnus Stenmark och syftar till de små lokalerna, och fortsätter:

– Men det är tråkigt för oss som bor här.

MERÖPPET

Biblioteket i Norra djurgårdsstaden kommer att ha meröppet, det vill säga att du kommer in med ditt bibliotekskort även när det är obemannat. Sedan tidigare har biblioteken i Telefonplan och Sköndal meröppet.

ENKÄT: Kommer du sakna Hjorthagens bibliotek?

Foto: Albin Tingstedt

Magnus Stenmark med barnen Edvin, 4,5 år, och Ines, 1 år, Hjorthagen:

– Jag förstår varför de flyttar, men det är tråkigt för oss som bor här. Det bästa hade varit om man kunde ha bibliotek på båda ställena, tillägger han.

Foto: Albin Tingstedt

Gillis Broman, Norra Djurgårdsstaden:

– Jag är glad över utvecklingen i Norra Djurgårdsstaden, men det är synd att Hjorthagen tappar sitt bibliotek och att de måste gå längre, säger han.

Foto: Albin Tingstedt

Kerstin Lagercrantz, Hjorthagen:

– Jag saknar redan biblioteket och den hjälpsamma personalen! Jag brukar ofta reservera böcker som jag sedan hämtar här. Ibland får jag vänta, men de kommer alltid, säger hon.